Hlavní obsah

Babiše v kauze střetu zájmů zastupuje právník Agrofertu

Právo, Adéla Jelínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V kauze, v níž černošický městský úřad nepravomocně rozhodl, že premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš je ve střetu zájmů, když údajně skrze holding Agrofert ovládá některá média, Babiše zastupuje jeden z klíčových právníků koncernu Václav Knotek. Právo informaci získalo z důvěryhodného zdroje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Podle nevládní neziskové organizace Transparency International (TI), jež na premiérův možný střet zájmů loni v srpnu Černošice upozornila, je Knotek jako Babišův zmocněnec důkazem údajně nekončícího premiérova propojení s holdingem.

„Angažmá pana Knotka (právníka Agrofertu) je přiznáním střetu zájmů v přímém přenosu, převod firmy do svěřenských fondů byl jen na oko. Jede se podle hesla, aby se lex Babiš nažral, ale Agrofert zůstal celý,“ uvedl pro Právo ředitel české pobočky TI David Ondráčka.

Holding Agrofert (a další své společnosti), pod jehož vliv mimo jiné spadá mediální skupina Mafra, jež vydává deníky MF Dnes nebo Lidové noviny, převedl premiér do svěřenských fondů v únoru roku 2017.

V uzeninách stejně jako v Čapím hnízdě

Učinil tak proto, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů. Loni ale TI přišla s tím, že Babiš Agrofert ovládá i po převedení koncernu do svěřenských fondů. Podle organizace to vyplývá ze slovenského registru partnerů veřejného sektoru. V něm je Babiš označen jako konečný uživatel výhod činnosti holdingu.

O zmíněné fondy se Babišovi stará mimo jiné rovněž Knotek. Ten jako významný činitel působil a působí v mnoha Babišových firmách. Například je členem správní rady Nadace Agrofert, kde kromě samotného Knotka působí již jen premiér se svou manželkou Monikou Babišovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Právník figuruje rovněž ve společnosti Kostelecké maso uzeniny (nově Agabsy) nebo SynBiol, pod niž spadá firma Imoba – vlastník Farmy Čapí hnízdo. Knotek výrazně vystupuje i v samotné kauze, v níž je kvůli údajnému dotačnímu podvodu obviněn premiér Babiš a dalších šest lidí včetně jeho syna, dcery i manželky Moniky.

Podle policejního usnesení o zahájení trestního stíhání ve zmíněném případu, které má Právo k dispozici, Knotek například zastupoval akcionáře společnosti ZZN Agro Pelhřimov a formálně tak navrhl přejmenování této společnosti právě na Farmu Čapí hnízdo.

Knotek rovněž společně s dalšími právníky Agrofertu jen několik měsíců po uplynutí pětileté lhůty pro splnění podmínek čerpání dotace Evropské unie prodal Imobě akcie farmy, čímž došlo k fúzi podniku zpět do Babišova holdingu.

S Knotkem ani tiskovým mluvčím Agrofertu Karlem Hanzelkou se redakci v pátek nepodařilo spojit.

Vyšetřují Černošice i Evropská komise

Premiér dlouhodobě tvrdí, že ve střetu zájmů není. Do chodu koncernu Agrofert umístěného ve svěřenských fondech prý nezasahuje.

Černošický úřad dal nicméně zapravdu TI, když Babišovi za údajný přestupek spočívající ve střetu zájmů před třemi týdny uložil pokutu 200 tisíc korun. Maximální výše sankce je čtvrt milionu.

Proti pro něj nepříznivému verdiktu se Babiš v čele se svým zmocněncem, právníkem Agrofertu Knotkem, 21. ledna odvolal. Odvoláním se nyní zabývá Krajský úřad Středočeského kraje, který vede hejtmanka za hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Dokud Středočeský kraj nevydá pravomocné rozhodnutí, nemusí Babiš pokutu platit.

Podle premiéra je rozhodnutí černošického úřadu neodborné a „zpolitizované“. „Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému,“ řekl nedávno médiím.

To, že Babiš nejspíš i nadále skrze své svěřenské fondy ovládá Agrofert a je tak, vzhledem k vyplácení evropských dotací, ve střetů zájmů, ale minulý rok ve své zprávě sdělila i právní služba Evropské komise. Ta i nadále vede vyšetřování premiérova údajného střetu zájmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Babišův švagr odešel z firem Agrofertu

Švagr premiéra Andreje Babiše (ANO) Martin Herodes odešel ze dvou firem Agrofertu, ve kterých do loňska působil. Uvedl to v úterý deník E15. Loni holding...

Výběr článků

Načítám