Hlavní obsah

Piráti chtějí usnadnit domácí vaření piva

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač jsou Češi považováni za národ pivařů, uvařit si doma populární zlatavý mok, to podléhá řadě byrokratických opatření. To by se mělo podle Pirátů změnit. Chystají proto novelu zákona o spotřební dani, která by měla takzvané „domovarnictví” usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

V jedné domácnosti se ročně může uvařit 200 litrů piva.

Článek

Zákon stanoví, že v jedné domácnosti se může uvařit 200 litrů piva za rok. Pivovarníci se musejí nahlásit celní správě a k tomu musejí vést deset let evidenci o tom, kdy a jaké pivo uvařili.

Taková byrokracie vede podle Romana Holoubka z Cechu domácích pivovarníků k tomu, že spousta lidí se celní správě nehlásí a vaří si pivo ilegálně. Podle odhadů se jedná o tisíc až čtyři tisíce lidí.

„Většina z nich není přihlášena z toho důvodu, že to je příliš mnoho byrokracie. Přitom to je koníček jako zahrádkaření,“ řekl Novinkám Holoubek.

Čtyři várky piva a dost

Domácím pivovarníkům chtějí pomoct Piráti, kteří chystají novelu zákona o spotřební dani. Podle té by se měl limit zvýšit ze dvou set litrů na dva tisíce litrů piva ročně na domácnost.

„Dvě stě litrů piva, to jsou vlastně čtyři várky. Čtyřikrát za rok si pro sebe a pro svoji rodinu uvaříte pivo a pak máte smůlu,“ popsal Holoubek na semináři k domovarnictví, který se konal ve čtvrtek ve Sněmovně.

Zákaz prodeje zůstane

Ze zákona by podle Pirátů měla vypadnout ohlašovací povinnost. „Chtěli bychom také nejraději zrušit i evidenci, ale to budeme ještě konzultovat s ministerstvem financí. Chtěli bychom to změkčit, aby si člověk, který doma vaří pivo, nemusel uchovávat štos papírů deset let,“ uvedl pirátský poslanec Radek Holomčík.

„V debatách o pivu se zapomíná na ty nejmenší výrobce, tedy lidi, kteří si chtějí uvařit pivo doma pro svou vlastní spotřebu,“ konstatoval další z autorů novely Ondřej Polanský (Piráti).

V zákoně by podle Pirátů mělo zůstat pravidlo, že lidé nebudou smět doma uvařené pivo prodávat. Novelu chtějí předložit během následujícího měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám