Hlavní obsah

Schillerová vynese ortel nad Janečkem kvůli pochybení Finanční správy až po analýze

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co Nejvyšší správní soud konstatoval další pochybení Finanční správy v čele s Martinem Janečkem, bude s ním ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chtít celou situci probrat. O jeho odvolání, které už dříve iniciovali někteří politici, však zatím neuvažuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

Pochybnosti o postupech Finanční správy se objevily opět tento týden po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, že úřad nepřiznal nárok na odpočet DPH firmě Vyrtych kvůli údajnému zapojení do podvodného řetězce. [celá zpráva]

Soud uvedl, že není přípustné, aby úřad vyměřil daň fakticky komukoli v libovolně dlouhém řetězci ani aby se zaměřil na plátce, u kterého bude vymáhání nejjednodušší.

Schillerová: S rozhodnutím soudu se ztotožňuji

S touto částí rozhodnutí souhlasí i Schillerová. „Plně se ztotožňuji s názorem soudu, že nelze upřednostňovat vybrání daně u subjektu, u něhož je to z hlediska vymahatelnosti práva jednodušší,” uvedla pro Novinky Schillerová.

Zároveň ale upozornila na to, že podstata rozsudku podle ní spočívá v řešení otázky, zda správce daně shromáždil dostatečné množství důkazů a provedl jejich správné vyhodnocení k prokázání, že daňový subjekt neměl právo na odpočet daně.

Odvolání Janečka? Počká na analýzu

Zda bude iniciovat odvolání šéfa Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Martina Janečka, Schillerová ještě neví. „V tomto případě si počkám na analýzu konkrétního případu ze strany Finanční správy,” uvedla. Analýza by měla být hotová do pátku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová

„Určitě o tom budu chtít následně s panem Janečkem hovořit. Nicméně platí, že generální ředitel GFŘ je úředníkem, jehož jmenování i případné odvolání se řídí striktně intencemi zákona o státní službě,” doplnila Schillerová.

Na analýzu postupu se odkazuje i Janeček. „Revoluce tam není. Je to vráceno k doplnění dokazování. Tak to chápu,” napsal v SMS a odkázal na oficiální tiskovou zprávu Finanční správy.

Babiš: Není to má kompetence

Ta v úterý uvedla, že rozsudek podrobně prozkoumá do konce týdne. „Rozsudek v současné době analyzujeme, abychom z něj mohli vyvodit případné důsledky pro stávající praxi v oblasti šetření daňových podvodů na DPH a mohli se k němu detailněji vyjádřit,” sdělila Novinkám mluvčí GFŘ Kateřina Vaidišová. [celá zpráva]

Zda by měl být Janeček, za jehož vedení úřadu se nejedná zdaleka o první pochybení, odvolán, se redakce zeptala i premiéra v demisi a bývalého ministra financí Andreje Babiše. Ten však uvedl, že ministrem už není, a není to tedy jeho kompetence.

Pochybení přibývají, ministři financí Janečka zatím hájí

Není to poprvé, co soud rozhodl, že Finanční správa pochybila. Neznámější je případ přerovské firmy FAU, o níž se Babiš jako tehdejší ministr financí na uniklé nahrávce vyjádřil, že na ni „naši klekli”. [celá zpráva]

Stát proti firmě uplatnil zajišťovací příkazy na zhruba 340 miliónů, čímž ji fakticky poslal do exekuce a společnost skončila v konkurzu. Finanční správa spor s FAU prohrála, když Nejvyšší správní soud v listopadu 2017 potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, podle nějž neměl celní úřad důvod pro tak masivní zajištění.

Opoziční poslanci v září 2017 v souvislosti s nadužíváním zajišťovacích příkazů navrhovali odvolání Janečka. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Stejně tak se iniciativy chopil i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který chtěl jeho odvolání v souvislosti s informacemi o tom, že Finanční správa zlikvidovala firmu KM Plus na výrobu chemikálií jen proto, že byla konkurentem koncernu Agrofert, který před převedením do svěřenských fondů vlastnil Baiš. Tehdejší ministr financí Ivan Pilný (ANO) se za Janečka postavil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám