Hlavní obsah

Komunisté slavili 1. máj: Jakeš kritizoval nízké mzdy, Filip hrál na kytaru

Právo, Jiří Mach, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Fungování vlády, výši sociálních výdajů, nízké mzdy či vysokou nezaměstnanost ostře kritizovali komunisté na svém prvomájovém setkání na Výstavišti v pražských Holešovicích. Jako každý rok dorazil i letos bývalý komunistický generální tajemník Milouš Jakeš. Na Znojemsku zahrál předseda strany Vojtěch Filip na kytaru.

Foto: Jiří Mach, Právo

Bývalý komunistický generální tajemník Milouš Jakeš

Článek

Jakeš kritizoval zejména vysokou nezaměstnanost a slabé sociální jistoty. „Oslavujeme práci, ale současně bojujeme o to, aby lidé práci měli, protože to je základ demokracie. A také o to, aby ta odměna byla náležitá,“ řekl Jakeš. Česko s úrovní nezaměstnanosti 4,1 procenta má přitom nejméně lidí bez práce v celé Evropské unii. Předstihlo dokonce i Německo (4,2 procenta), zveřejnil v pátek Eurostat. [celá zpráva]

Trnem v oku jsou Jakešovi i nynější miliardáři. „Zisk kapitálu vzniká v důsledku nezaplacení práce dělníků. Tuto skutečnost je třeba změnit ve prospěch slušného života pro všechny.“ Na otázku, jak hodnotí působení miliardáře Andreje Babiše v české politice, řekl: „Je tu proto, že ho lidi volí.“

Dolejš připomněl, že Sobotkův kabinet má v současnosti podstatně výhodnější pozici, než předchozí kabinety, protože „vládne po éře Petra Nečase (ODS) a hospodářské krizi“.

Foto: Jiří Mach, Právo

Stánek česko-kubánského přátelství na prvomájových oslavách KSČM

Na adresu ministra financí Andreje Babiše (ANO) řekl, že ten se sice tváří, že umí vybírat daně, ale podle Dolejše by nejraději byl, kdyby co nejdříve skončilo vyšetřování jeho kauzy Čapí hnízdo. "Možná, že na těch malých podnikatelích vybere nějaké milióny navíc, ale solidární daň z velkého kapitálu, toho se bojí jak čert kříže," řekl.

Kritizoval také odbory, které podle něj nepostupují dostatečně důrazně. "Nestačí heslo Konec levné práce, ale lépe placená práce," řekl. Podle něj je třeba zlepšit ochranu zaměstnanců a pracovní legislativu a celkově ze státního rozpočtu zvýšit sociální výdaje.

Zájem o Biľakovy paměti

Na setkání se ve stáncích prodávaly knihy a brožury. Největší zájem byl o paměti Vasila Biľaka, které byly zhruba po hodině vyprodané. Zájemci si mohli za stovku koupit například knihu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa "Vždy jsem stál na straně obyčejných lidí".

K dostání bylo i tričko s nápisem "Ne škrtům" a přeškrtnutým portrétem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Pro návštěvníky byl připravený i stánek Společnosti česko-kubánského přátelství nebo diskusní stan, kde veřejnost mohla debatovat s poslanci a zastupiteli KSČM.

Během oslav strana představila své kandidáty do podzimních senátních voleb.

Filip zahrál na kytaru

Jižní Moravu si vybral jako cíl prvomájových oslav místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. S účastníky tradičních shromáždění se sešel v Oblekovicích na Znojemsku a ve Vyškově. Na obou shromážděních připomněl význam 1. máje jako Svátku práce, která, jak řekl, dnes vůbec není pro všechny, kteří chtějí pracovat, samozřejmostí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Filip zahrál prvomájovým komunistům na kytaru

„Nedostatek pracovních příležitostí je nebezpečným signálem zvláště v zemích, kde lidi o ni připravují útoky agresorů,“ uvedl a vyzval, aby se lidé postavili proti všem agresím, které ničí možnost života v míru. Na Znojemsku při vzpomínání na dobu svého mládí neodolal pokušení a s chutí si s místní kapelou Sileta zahrál pár taktů na kytaru, na kterou si nyní zahraje jen v nejbližším kruhu přítel či rodiny.

V Oblekovicích bylo přes 300 lidí, ve Vyškově se 1. máje zúčastnilo 700 občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám