Hlavní obsah

Elektronické náramky mají u části obviněných nahradit vazbu, souhlasil Senát

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někteří obvinění by namísto vzetí do vazby měli být monitorováni elektronickými náramky. Doposud se s jejich využitím počítalo pouze u trestů domácího vězení. Novelu trestního řádu ve středu podpořili senátoři a k podpisu ji dostane prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Ministerstvo si od rozšíření elektronického monitoringu slibuje mimo jiné to, že na rozdíl od vazby nedojde u obviněných ke zpřetrhání sociálních vazeb, což by mělo napomoci snížení recidivy, která se pohybuje kolem 70 procent.

Vedle rozšíření užití elektronických náramků by se měly změnit i tresty obecně prospěšných prací. Ty budou muset odsouzení lidé vykonat do roka místo nynějších dvou let.

Novela rovněž zruší pravidelné soudní přezkumy důvodů pro trvání ambulantního ochranného léčení. Podle ministerstva spravedlnosti jsou pouze formální.

Testování náramku pro domácí vězeníVideo: Novinky

Ačkoliv elektronické náramky zatím nefungují, do opakovaného tendru ministerstva spravedlnosti se přihlásilo osm zájemců. Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám