Hlavní obsah

Chceme lidi vychovat, hájila náměstkyně ministra kontroly kotlů v domácnostech

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Úředníci by měli mít nově pravomoc kontrolovat, čím lidé topí v kotlích. Pokud by někdo úředníka domů nepustil, hrozil by mu postih až 50 tisíc korun. Náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová normu ve čtvrtek na sněmovním výboru pro veřejnou správu hájila s tím, že ministerstvo chce tímto krokem lidi vychovat.

Foto: Ministerstvo životního prostředí

Berenika Peštová

Článek

Proti vládní novele zákona o ochraně ovzduší je pravicová opozice. Poukazuje zejména na prolomení nedotknutelnosti obydlí.

„Nechci bejt sprostej, to na půdu Poslanecké sněmovny nepatří. Ale vymýšlíme nadbytečné věci. Přinese to akorát tlak na ty, kteří se chovají slušně,“ kritizoval návrh místopředseda výboru Petr Bendl (ODS). Podle něj není možné chtít po poslanci, aby souhlasil s tím, že by došlo k porušování domovní svobody.

Bendl také podotkl, že odpady spalují lidé, kteří jsou obecně problémoví. „Spadá to do jiné oblasti,“ komentoval.

Chceme lidi naučit, aby nespalovali odpad a ostatním lidem tak otravovali život. Chceme je vychovat
Berenika Peštová, náměstkyně ministra životního prostředí

Náměstkyně Peštová z ministerstva životního prostředí argumentovala s tím, že cílem je lidi vychovat, aby netopili odpady. „Prioritou není, abychom chodili a sociálně slabým lidem rozdávali sankce. Chceme lidi naučit, aby nespalovali odpad a ostatním lidem tak otravovali život. Chceme je vychovat,“ prohlásila. Nyní zákon sice zakazuje spalovat například odpad, ale nelze to nijak zkontrolovat.

Úřad ministra Richarda Brabce (ANO) také ubezpečil, že fyzická kontrola kotle bude krajním řešením. Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu. „Není to tak, že by někomu vykopli dveře a vpadli dovnitř,“ uvedli zástupci z ministerstva.

Bude to pro udavače, varoval Horáček

Na výboru dále zaznívaly argumenty, že lidé by mohli zákona zneužívat a například mstít se sousedům tak, že je nahlásí na příslušný úřad. „Bude to pro udavače,“ zdůraznil místopředseda výboru Václav Horáček (TOP 09 a STAN).

Další z místopředsedů výboru František Adámek (ČSSD) řekl, že se některé věci příliš dramatizují. „Už to, že tady ta možnost bude, si to někteří lidé rozmyslí,“ míní poslanec.

Výbor nakonec nepřijal žádné usnesení a projednávání novely zákona přerušil do 27. dubna. Novelu už začátkem března v prvním čtení podpořila Sněmovna.

Anketa

Souhlasíte s názorem, že kontroly topenišť v domácnostech mají lidi vychovávat?
ano
14,9 %
ne
85,1 %
Celkem hlasovalo 3035 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Bc. František Adámek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám