Hlavní obsah

Sněmovní výbor podpořil zákon „antibabiš“

Právo, Karolina Brožová

Zákon, který by šéfa ANO Andreje Babiše a všechny další ministry v příští vládě donutil vybrat si mezi ovládáním svých firem a funkcí ve vládě, podpořil ve středu ústavně-právní výbor Sněmovny. Proti návrhu vystoupili v diskusi mimo jiné všichni přítomní poslanci z hnutí ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Výborem prošel i opoziční návrh z TOP 09, který zakazuje firmám, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25procentní podíl, ucházet se o veřejné zakázky. O obou návrzích by mohla už v dubnu hlasovat Sněmovna.

První návrh zákona předložil poslanec ČSSD Jan Chvojka. Stojí v něm, že nový člen vlády nebo členové vlády příští by si měli vybrat mezi ovládáním své firmy a funkcí v kabinetě. Zároveň členovi vlády zakazuje jakýkoli vlastnický podíl v televizních, rozhlasových nebo tištěných médiích.

Nepřišlo by vám divné, kdyby měl prezident vlastní média? Nebo primátor Prahy?
Poslanec ČSSD Jan Chvojka

Pokud by si do 60 dnů člen vlády nevybral a podílů ve firmách (nad 40 procent) nebo v médiích se nevzdal, přišel by o zisky z nich. Zároveň by tyto firmy nemohly žádat o dotace či veřejné zakázky. Televize či rozhlas by pak mohly přijít o vysílací licence.

„Já si prostě myslím, že v civilizované společnosti by ministr neměl vlastnit média. To říkám naprosto z přesvědčení toho, že tak to má být. Nepřišlo by vám divné, kdyby měl prezident vlastní média? Nebo primátor Prahy? Všem by vám to přišlo divné. Představte si, kdyby premiér vlastnil média,“ uvedl Chvojka. Dodal, že zákon není protiústavní, jak někteří oponenti tvrdí.

Proti ANO i Benešová

Nejsilnější podporu vyjádřili návrhu poslanci TOP 09, jejíž poslanec Martin Plíšek předložil podobnou legislativní změnu. Tu však poté, co pro Chvojkův návrh hlasovala na výboru většina 12 poslanců, stáhl, a ponechal pouze tu, která se týká veřejných zakázek.

Pro návrh Chvojky nehlasovalo hnutí ANO, ale ani poslankyně za ČSSD Marie Benešová, která se zdržela. Jak Právo informovalo v úterý, změnu považuje za protiústavní. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.

Názorový soulad mezi TOP 09 a ČSSD se poslancům z hnutí ANO nelíbí. Zvlášť proto, že se Chvojka inspiroval u TOP 09, která jako první podobný návrh předložila.

„Není to šťastné, když koaliční partner adoptuje opoziční návrh. Kdyby to bylo v manželství, tak bych to přirovnal k tomu, že si našel koaliční partner milenku. Jako právník znám spoustu manželství, která to ustojí, ale garantuji vám, že už to nikdy není ono,“ poznamenal k návrhu poslanec Radek Vondráček (ANO).

Reklama

Související články

Ve Sněmovně se rodí další antibabiš

Ministr financí Andrej Babiš půjčí svému hnutí ANO milióny na kampaň pro letošní krajské volby možná naposledy. Ve Sněmovně totiž už leží návrh, aby si...

Antibabiš už má trhliny, možná neprojde

Odhodlání omezit střet zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) podle informací Práva polevuje. Proti návrhu poslance ČSSD Jana Chvojky, který by zabránil...

Výběr článků

Načítám