Hlavní obsah

Antibabiš už má trhliny, možná neprojde

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Odhodlání omezit střet zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) podle informací Práva polevuje. Proti návrhu poslance ČSSD Jana Chvojky, který by zabránil ministrům-velkopodnikatelům ovládat firmy a vlastnit média, se už ozývají hlasy uvnitř vládních ČSSD a lidovců, ale překvapivě i v ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Ani jedna z těchto stran zřejmě nebude ve Sněmovně postupovat jednotně. Obavy uvnitř ČSSD a KDU-ČSL podpořila výhrůžka z hnutí ANO, že pokud bude ČSSD prosazovat svůj návrh bez souhlasu všech vládních stran, koalice skončí.

„Ten problém existuje. Nejdříve bych chtěl, abychom vyřešili vztahy v koalici a předložili koaliční návrh. Nikoliv návrh, který podporuje jen část koalice a opozice. Domnívám se, že je to správná cesta,“ řekl Právu poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) s tím, že neví, jak bude hlasovat, pokud na návrhu bude jeho klub trvat.

Že na něm trvat bude, přitom naznačuje už fakt, že Chvojkův návrh podpořilo v pátek 18. března i celé předsednictvo ČSSD. Foldyna není ve své „rebelii“ v klubu soc. dem. sám. Proti návrhu se staví i oranžová poslankyně, advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Jurečka má pochopení

„Vidím tam rozpor s Listinou základních práv a svobod. Tam se praví, že všichni občané mají rovný přístup k voleným a veřejným funkcím. Tady budeme na štíru s tímto dokumentem. Předkladatel to měl lépe propracovat. Být v rozporu s ústavním pořádkem není legrace,“ řekla Právu.

Jak bude o návrhu hlasovat, zatím prý neví. Záleží na tom, zda návrh Chvojka upraví. Ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka má pro babišovce pochopení.

„V okamžiku, kdy nějaký koaliční poslanec dá pozměňovací návrh a ostatní strany kvůli tomu vyvolají koaliční jednání, tak se buď najde shoda na společném postupu, a pokud ne, tak hlasování pro ten návrh znamená porušení koaliční smlouvy,“ řekl Právu.

„V poslaneckém klubu jsme o návrhu diskutovali a právníci říkali pozor, tak, jak je napsán, je možná v rozporu s Ústavou ČR. Já jsem požádal o vypracování stanoviska. Ale pokud jde o princip, tak já si myslím, že členové vlády podnikat nemají. Já jsem také musel ukončit své podnikání,“ dodal pro Právo ministr.

Obecně příliš neschvaluji cokoliv, co se vymýšlí kvůli jednomu člověku
Petr Fiala, šéf ODS

Jurečkův příklad, když převedl 35 hektarů na manželku a skončil jako OSVČ, používají lidovci jako argument proti Babišovi, který ovládá obří holding Agrofert. Jurečka však podle lidovců je se svým názorem v klubu osamocen. KDU-ČSL totiž prý Babišovi a výhrůžkám o konci vlády ustupovat nehodlá.

„Zastávám názor, že lidé jsou na neustálé veletoče stran a politiků naštvaní. Volební období je na čtyři roky a je poctivé celý mandát odpracovat. Je to podle mého ze strany ANO další vydírací taktika. Novela by platila až pro další volební období. Jde tedy jen o záminku!“ napsal Právu místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek.

Z ofenzívy proti Babišovi, co se omezení jeho vlastnictví Agrofertu a dalších firem týká, ustupují i někteří poslanci ODS. „Neposílí to důvěru lidí v ústavní představitele. Zamysleme se, jestli jdeme správným směrem v celkovém uvažování,“ uvedl na nedávném jednání ústavněprávního výboru exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Obecně příliš neschvaluji cokoliv, co se vymýšlí kvůli jednomu člověku,“ řekl Právu šéf ODS Petr Fiala. O tom, jak klub bude o Chvojkově návrhu hlasovat, však strana teprve rozhodne.

Trváme na tom, zní od špiček ČSSD

„Nejsme ve standardní situaci. Střet zájmů, kterému čelíme v osobě Andreje Babiše, je neobvyklý a nenajdete ho v žádné jiné demokratické evropské zemi,“ dodal Fiala. Prosazoval by spíš návrh, který by zabránil firmám členů vlády pobírat dotace a získávat veřejné zakázky.

Postoj některých kolegů předkladatele změny zákona překvapil. „Věřím, že kolegy o svém návrhu ještě přesvědčím. Co se týká koalice, ta bude celou věc ještě projednávat,“ řekl Právu Chvojka, který je v klubu soc. dem. místopředsedou. Kritiku, že je jeho navržená změna protiústavní, odmítl.

„Návrh byl samozřejmě konzultován s ústavními právníky a stojím si za tím, že protiústavní není,“ dodal. I přes negativní hlasy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stojí za ním. „Návrh není v žádném rozporu ani s koaliční smlouvou, ani s vládním programem. Není důvod, aby to ohrožovalo koalici a dobré fungování vlády. Naopak, slíbili jsme přece občanům, že prosadíme přísnější zákon o střetu zájmů,“ řekl Právu Sobotka.

Chovanec: Nemáme důvod návrh měnit

Podpořit návrh se chystá i ministr vnitra a první místopředseda soc. dem. Milan Chovanec. Překvapil ho Jurečkův obrat. „Mluvil jsem s některými lidovci a říkali, že jsou připraveni návrh podpořit. Slova ministra Jurečky jsou pro mě blesk z čistého nebe. Budu se o tom s ním bavit, aby mi vysvětlil důvody. My nemáme důvod na tom návrhu nic měnit,“ řekl Chovanec Právu.

Chvojka se v hlasování o svém návrhu bude moci vedle lidovců a většiny ČSSD opřít o hlasy TOP 09 a aspoň části komunistů. „My téměř dvacet let prosazujeme, aby byly byznys a politika odděleny od sebe. Politika je práce na plný úvazek a zejména v exekutivě by propojení být nemělo. Máme konzistentní postoj mnohá léta,“ řekl Právu šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

TOP 09 nemá problém pro Chvojkův návrh hlasovat, neboť sama předložila podobný. Nyní hodlá ještě vyloučit z veřejných zakázek firmy, které alespoň z 25 procent vlastní člen vlády. „Je to totožný návrh se zákonem o střetu zájmů, který platí v Rakousku. Pokud jej podpoří všichni poslanci, kteří podpořili můj dřívější návrh, přidá se k nim i sociální demokracie, tak by mohl projít. K řešení této věci v zákoně o střetu zájmů vyzval premiér při projednávání zákona o veřejných zakázkách,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Reklama

Související články

Ve Sněmovně se rodí další antibabiš

Ministr financí Andrej Babiš půjčí svému hnutí ANO milióny na kampaň pro letošní krajské volby možná naposledy. Ve Sněmovně totiž už leží návrh, aby si...

Výběr článků

Načítám