Hlavní obsah

Babišovo Čapí hnízdo dostalo pokutu šest miliónů. Nakonec platil jen 37 tisíc

– Praha • Aktualizováno

Úřady v minulosti udělily farmě Čapí hnízdo několikamiliónovou pokutu za neoprávněný způsob čerpání dotací. Ve středu to napsal server Neovlivni.cz. Ministr financí a šéf Agrofertu Andrej Babiš (ANO) přitom doposud říkal, že dosavadní audity žádné pochybení nenašly. Zajímavé je, že společnost místo šesti miliónů nakonec zaplatila pouze něco přes 37 tisíc korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Luxusní farma Čapí hnízdo

Článek

Pokutu úřady udělily už v roce 2011. Část z 54miliónové dotace šla totiž podle dvou auditů do Čapího hnízda neoprávněně.

Server citoval z kontrolní zprávy, podle které si farma v rozporu s pravidly nechala od dotačního úřadu na účet poslat milióny předtím, než fakticky zaplatila fakturu dodavatelům za práce na výstavbě centra.

Při čerpání dotací se ale musí postupovat přesně obráceně. Žadatel musí nejdříve dokázat, že za faktury dodavatelům zaplatil. Náklady se potom žadateli proplácí zpětně.

„Takto provedená platba je v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace i s pravidly ROP, a proto je auditorským týmem považována za nezpůsobilý výdaj,” citoval Neovlivni.cz z auditní zprávy k dotaci.

I druhá kontrola z roku 2013 potvrdila, že 15 miliónů z celkové dotace nebylo vyplaceno oprávněně. Úřady proto farmě udělily pokutu ve výši 3,6 miliónu korun. Po započtení penále přesáhla sankce podle serveru částku šest milionů korun.

Všechno proběhlo podle pravidel, bylo to kontrolováno víckrát
Andrej Babiš, ministr financí a majitel Agrofertu

Paradoxem je, že společnost nakonec místo šesti miliónů zaplatila pouze 37 tisíc a odpovídající penále.

Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy totiž Čapímu hnízdu prominul 99 procent z pokuty. Mimochodem se jedná o ten samý výbor, který Čapímu hnízdu dotaci v roce 2009 přidělil.

Babiš přitom už dříve jakékoliv pochybení ohledně stavby Čapího hnízda odmítal. „Všechno proběhlo podle pravidel, bylo to kontrolováno víckrát,“ řekl Novinkám v lednu Babiš.

„Nejsme si vědomi žádného pochybení, vše proběhlo zcela v souladu se zákonem a dotačními pravidly. Projekt byl navíc už několikrát úřady kontrolován,“ konstatoval již v listopadu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Ministra financí ve středu Novinkám řekl, že o pokutě nic neví.

Farmu řeší evropský úřad i česká policie

Projekt už začal vyšetřovat i Evropský úřad pro boj proti podvodům. Chce prověřit, za jakých okolností farma dotaci získala.

Související témata

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Případem se na základě anonymního trestního oznámení zabývá i česká policie, která prověřuje, zda nedošlo ke spáchání dotačního podvodu. Ten měl podle anonymního oznamovatele spočívat především v zakrytí skutečného vlastníka areálu. Vlastnictví Čapího hnízda přiznal Babiš veřejně až v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám