Hlavní obsah

Platit Turecku? Vyhozené peníze, řekl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by podle prezidenta Miloše Zemana neměla platit Turecku miliardy eur za to, že na svém území zbrzdí migrační vlnu. Jsou to vyhozené peníze, uvedl Zeman v nedělním pořadu Partie televize Prima. Migrace je podle něj inkluze ve velkém.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Jsou to vyhozené peníze z toho prostého důvodu, že Turecko není ani schopno, ani ochotno s těmi migranty něco dělat, pokud by je samozřejmě nechtělo posadit do vězení, ale to se asi nestane," prohlásil Zeman.

EU přislíbila Turecku poskytnout letos a příští rok na pomoc se zvládáním uprchlické krize tři miliardy eur (asi 81 miliard korun). Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by chtěl dvojnásobek, což by zdvojnásobilo i český podíl, který podle Zemana nyní činí 800 miliónů korun. Snižování počtu migrantů mířících do Evropy bude hlavním tématem pondělního summitu EU s Tureckem.

V Turecku je 2,5 miliónů uprchlíků

Turecko má podle zástupce EU do 1. června plně uplatňovat listopadovou dohodu o zpětném přijímání uprchlíků a do té doby zastavit nebo významně omezit jejich příliv do Evropy.

Na svém území má 2,5 miliónu uprchlíků především ze Sýrie. Unie naopak Turecku přislíbila, že zmírní vízová omezení pro turecké občany a oživí rozhovory o přijetí Turecka do EU.

Zeman zmínil návrh jednoho z účastníků jednání své expertní skupiny, aby na řeckých ostrovech byla vybudována záchytná střediska, kam by byli deportováni migranti z Evropy.

"Řecko by udržováním těchto záchytných středisek splácelo svůj jinak nevymahatelný zahraniční dluh vůči zahraničním věřitelům. Je to originální řešení, které by zabilo dvě mouchy jednou ranou," řekl Zeman.

Zeman: Migrace je inkluze ve velkém

Prezident spojil téma migrace s inkluzí, tedy společným vzděláváním žáků s postižením v běžných školách.

"Migrace je inkluze ve velkém," uvedl Zeman s poukazem na to, že do Evropy má přijít několik milionů migrantů a "nějakým způsobem se smísit s evropskou populací". Zeman s ohledem na rozdílnost evropské a islámské kultury pochybuje o tom, že by to fungovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám