Hlavní obsah

Evropa nechává celou migrační krizi běžet samospádem, kritizuje Klaus

– Brno • Aktualizováno

Evropa v otázkách migrační krize váhá, nereaguje a věci neřeší, řekl ve čtvrtek novinářům v Brně bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj chybí v Evropě rezolutní slovo k dnešní migraci. V pohledu na migraci se shodl s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), se kterým se v Brně setkal na krajském úřadě. Podle Haška selhávají evropské elity a řešení migrační krize nezvládají.

Foto: Jan Trojan, Právo

Exprezident Václav Klaus s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD)

Článek

Podle Klause nechává Evropa celou krizi běžet samospádem. „To prostě není možné. Evropě se musí říct, že takto to dál nejde, a pak hledat konkrétní kroky k zamezení. Nejde začínat malými technikáliemi a administrativními opatřeními, a přitom se tvářit, že je to bezvadná věc, že migrace pokračuje," zdůraznil Klaus.

Hašek se dívá na situaci stejně. „Evropská elita oddaluje summit od summitu globální a jasné finální doporučení, které by pomohlo vyřešit otázku migrační krize. Jsme toho svědky, zažívají to všechny regiony České republiky a okolní státy. Debatuji o tom s primátory a starosty z Dolního Rakouska, se slovenskými kolegy a vidíme to velmi podobnou optikou,” uvedl Hašek.

Připomněl, že do České republiky od loňska přišlo za rok asi 3500 migrantů. „Když jsme to zmiňovali kolegům z Dolního Rakouska, ptali se nás bez jakékoliv ironie, za který den to bylo. Číslo je přitom za celý rok, ale Rakušané nemají to štěstí. Migrantů je tam 100 000, samo sousední Dolní Rakousko musí tento problém řešit a řeší to z úrovně zemského hejtmana,” řekl Hašek s tím, že chce zajistit bezpečnost na jižní Moravě.

Migrační krize dosáhla největší síly v minulém roce, kdy do Evropy přišly statisíce lidí ze zemí jako Sýrie, Irák, Afghánistán a dalších. Většina z nich mířila do Německa, které mělo s přílivem mnoha lidí problémy stejně jako například Řecko, Rakousko a další státy. Nápor dalších uprchlíků se očekává s příchodem teplejšího počasí.

Klaus: Stále jsem v politice

Exprezident ještě připomněl, že v tématu migrační krize se velmi angažuje, přednáší, jezdí po Česku i do zahraničí, nyní se těší na březnovou přednášku v Istanbulu. „Pro Turecko je to bezvadné téma,“ řekl Klaus.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek (ČSSD)

Před novináři odmítl názor, že není v politice. „Jestliže jednám a zúčastňuji se tiskové konference s jedním z nejvýznamnějších politiků (Haškem), tak jsem v politice. Nejsem ovšem ve stranické politice. Pohybovat se ve veřejném prostoru považuji za svůj úkol a nehodlám z toho ustoupit,“ zakončil exprezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám