Letošní zima je podle Maška pro houbaře ideální. „Dostatek srážek a vysoké teploty. Podobné to bylo i loni. Předtím takové zimy dlouho nepamatuji,” míní Mašek, který houbaří přes 50 let.

KOMENTÁŘE DNE:

Rozvrácená společnost? - Nad důsledky migrační krize se zamýšlí Thomas Kulidakis - Čtěte zde >>

I když mykologická poradna, která funguje při Jihočeském muzeu, bude otevřena až od května, nosí houbaři své čerstvé úlovky i v těchto dnech.

„Většinou se ptají, jestli si na houbách mohou pochutnat,” řekl. Zimní houby jsou podle něj velice chutné. „Musí se alespoň dvacet minut povařit. Jsou velice křupavé. Mají zvláštní chuť, snad trochu podobnou lišce,” radí Mašek.

Penízovka jako antibiotikum

Kromě ucha Jidášova nebo hlívy ústřičné mohou houbaři najít i penízovky. Ty patří mezi obvyklé zimní houby a používají se i jako přírodní antibiotikum nebo v čínském léčitelství.

Nejvíce se jim daří na místech, kde rostou vrby. Houby pak vyrůstají na pařezech a zbytcích dřeva, ze kterého získávají důležité látky pro růst. Podle Maška se při silných mrazech růst zimních hub zastaví a přežívají do doby, než se oteplí.