„Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb. Myslím, že ten důvod je zřetelný a je tu určitá souvislost s tím zákonem o EET,“ řekl Sobotka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se svou cedulí na pátečním jednání Sněmovny.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se svou cedulí na pátečním jednání Sněmovny.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Elektronickou evidenci řešili poslanci v pátek na mimořádné schůzi ve Sněmovně. Babiš, který svůj pivní nápad poprvé představil ve čtvrtek večer v pořadu Máte slovo, předstoupil v pátek před novináře s transparentem s nápisem EET – levnější pivo. Plakát si poté vzal i do jednacího sálu, kde s ním občas zamával, což u opozičních poslanců vzbudilo vlnu nevole.

Video

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně rušil poslance Daniela Korteho (TOP 09)

Maso, mléko, chleba...

Premiér odpoledne zopakoval, že sociální demokracie upřednostňuje snížení DPH u základních potravin. „Mohli bychom udělat stejný krok jako na Slovensku,“ nastínil Sobotka. Na Slovensku se od 1. ledna 2016 snížilo DPH z dvaceti na 10 procent u některých potravin. Jednalo by se například o čerstvé nebo chlazené maso, mléko a některé mléčné výrobky, máslo, chleba.

Snížení DPH u potravin má podle Sobotky větší společenskou užitečnost než u piva. „Budeme upozorňovat na to, že nealkoholické nápoje jsou zdaněny patnácti procenty. Pokud by se pivo zdaňovalo deseti procenty, měli bychom do té sazby přeřadit i nealkoholické nápoje,“ uvedl premiér.

Podotkl také, že vláda se dohodla na strategii, že v ČR by se měla spotřeba alkoholu spíše omezovat. „A snížení DPH u piva jde spíše proti tomu,“ zdůraznil Sobotka.

Babiš se diskusi nebrání

Babiš Novinkám řekl, že se diskusi o nižších daních pro potraviny nebrání. „Můžeme to nechat spočítat. Můj cíl je vrátit sníženou sazbu DPH na deset procent, jako byla. Dříve jsme měli DPH pět a 19, nyní máme 15 a 21. My chceme snížit daně, ale snížit je můžeme tehdy, pokud je vybereme.”

Seznam potravin se sníženou sazbou DPH 10 % ve Slovenské republice
Vysvětlivky
Hovězí maso
Čerstvé nebo chlazené, s kostí i vykostěné (kromě vnitřností), v celku i porcované
Vepřové maso
Maso z ovcí včetně jehněčího a kozího masa
Králičí maso a droby domácích králíků
Čerstvé nebo chlazené, v celku i porcované
Kuřecí, kachní, husí nebo krůtí maso a droby drůbeže, např. játra, srdce, krky  
Sladkovodní ryby (i živé). Např. pstruh, kapr, sumec, candát, štika apod.
Čerstvé nebo chlazené, v celku nebo porcované
Rybí filé ze sladkovodních ryb, např. ze pstruhů, kaprů, sumců, candátů, štik apod.
Filé představuje plátky rybího masa, pokud byla odstraněna hlava, vnitřnosti, ploutve a kosti
Běžné nízkotučné, polotučné a plnotučné kravské a kozí mléko
Zahrnuje např. ochucené mléko a smetanu, jogurt a jogurtové nebo acidofilní mléko, kefír, podmáslí a pod.
Klasické máslo získané výhradně z mléka
Zahrnuje rostlinné máslo a tukové pomazánky, jiné rostlinné tuky, sýry a tvaroh
Čerstvý chléb - běžný konzumní i celozrnný, tmavý, slunečnicový apod.
Chléb, který váží více než 400 g. Pokud je porcovaný, může mít i nižší hmotnost
Zdroj: Ministerstvo financí SR