Hlavní obsah

Budete mi do toho furt kvákat? vyjel Korte na Jermanovou. Ta přitom klidnila Babiše

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace ve Sněmovně kolem nekonečného příběhu zvaného elektronická evidence tržeb v pátek neměla daleko do pěstního souboje. A to mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poslancem TOP 09 Danielem Kortem. Ten pak nevybíravě vystartoval na místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavu Jermanovou, která se přitom snažila umravnit svého stranického šéfa Babiše.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně rušil poslance Daniela Korteho (TOP 09)Video: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

 
Článek

Adrenalin u některých Babišových poslanců začal stoupat v okamžiku, kdy u mikrofonu zvýšeným hlasem hřímal Korte na adresu jejich šéfa a brožury oslavující podle poslance právě ministra financí.

Ve stejnou dobu Babiš ve vládní lavici za řečnickým pultíkem mával velkým transparentem s nápisem EET a obrázkem půllitru piva. A nehodlal ho schovat ani po opakovaných výzvách své partajní kolegyně a místopředsedkyně komory Jermanové.

„Budete mi do toho pořád kvákat?” vyjel Korte na Jermanovou poté, co už asi počtvrté vyzývala ke klidu Babiše.

Není schopen napsat ani 28 stránek

„Třímám v ruce brožuru formátu 18 krát 13 centimetrů, kde z obálky na nás zhlíží sám Andrej Babiš pohledem, který prozrazuje, že se jedná o člověka přísného, ale spravedlivého,“ pravil Korte za hlasitého smíchu svých kolegů.

Podle něj jde vlastně o anonymní pamflet, ze kterého není patrný vydavatel. A aby toho nebylo málo, Babiše pošťouchnul konstatováním, že není schopen napsat osmadvacet stránek textu.

To už bylo dost právě na Babišovy poslance, kteří začali opouštět jednací sál, zatímco ministr za Korteho zády pronášel neslyšitelná slova. „Já bych prosil pana ministra, aby nerušil, nemumlal,“ pronesl Korte. Šéfovi státní kasy pak vyčetl, že jsou v brožuře gramatické chyby a navíc prý grafici odvedli mizernou práci.

Babiš reagoval na kritiku ujištěním, že brožuru zaplatil ze svých soukromých peněz, takže nechápe poslancovu starost. S úsměvem pak prohlásil, že měl včera hodinu češtiny, a tak se lepší.

Slovní přestřelka a dusná atmosféra v sále nakonec vedla místopředsedkyni komory k vyhlášení desetiminutové přestávky, na jejímž konci se soupeři chovali už málem jako beránci. Jermanová přítomné požádala o slušné chování. Přestávky využil Bronislav Schwarz (ANO), který Babišův transparent v tichosti vynesl ze sálu a uložil ho do ústraní.

Co také zaznělo ve Sněmovně
Poslanec Korte: „Takže prosím, co jsme se zde dozvěděli. Dozvěděli jsme se, že máme učenlivého ministra, který se neváhá pochválit. Ještě nedávno, když mával kolegovi Šinclovi pod nosem svou složkou, tvrdil, že dává přednost papíru. A nyní ejhle, chlubí se dvěma chytrými telefony, a dokonce schopností používat iPad. Je potěšivé, že pan ministr, ač přece jenom už v jistém věku, je schopen se učit stále novým věcem. Škoda jen, že se nenaučil vybírat daně. To mu jaksi nejde v korelaci k růstu hospodářství.” (Poslanci ANO v dusné atmosféře začínají opouštět své lavice.)
Místopředsedkyně PSP Jermanová: „Tak, pane poslanče, já se omlouvám. Já v tuto chvíli přerušuji schůzi na deset minut a svolávám grémium Sněmovny k panu předsedovi Hamáčkovi. Děkuji.”

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: TOP 09, Novinky

Daniel Korte

Foto: Hnutí ANO, Právo

Jaroslava Jermanová je kandidátkou ANO na místopředsedkyni Sněmovny.

Reklama

Související články

Babiš chce nižší daň na točené pivo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. U podávaných jídel...

Výběr článků

Načítám