Hlavní obsah

Vojenské zpravodajce a Nečasovou bude řešit nová soudkyně

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování několika lidí z popudu bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) bude v odvolacím řízení řešit senát vedený soudkyní Felicií Hruškovou. Právu to v pondělí potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci s tím, že společně s Hruškovou zasednou v senátu dva z trojice soudců Pavel Benda, Alexander Sotolář a Richard Petrásek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

Hrušková a její kolegové se k případu kolem Nečasové a bývalých šéfů vojenské tajné služby Ondreje Páleníka či Milana Kovandy dostali poté, co pražský Vrchní soud sebral věc původně určenému senátu vedenému soudkyní Jarmilou Löffelmannovou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tomu vrchní soudci vyčítali přílišné osobní invektivy vůči obžalovaným a možné předjímání viny Nečasové a spol., což je v rozporu se zákonem.

Soudila Půtu, Lubinu i Asanaci 

Hrušková má za sebou rozhodování v řadě zajímavých případů. Mj. uložila roční trest za brutální napadení pražských záchranářů jednomu ze členů tzv. Berdychova gangu Tomáši Půtovi. Zkušená soudkyně řešila i letitou kauzu kurdského lékaře Yekty Uzunoglua, viněného z vydírání a mučení jednoho cizince. Po více než třinácti letech ho pravomocně zprostila obžaloby.

Na jejím stole skončil v rámci odvolacího řízení i případ týkající se komunistické akce Asanace, v jejímž rámci byla v době totality donucena řada lidí k emigraci. Hrušková a její senát potrestali jednoho z někdejších příslušníků StB Jiřího Šimáka čtyřmi roky vězení za to, že v roce 1981 mučil několik odpůrců režimu.

Rozsáhlý spis

Nyní se bude muset pročíst rozsáhlým spisem týkajícím se jedné z větví kauzy Nagyová, v níž soudkyně z Prahy 1 Helena Králová vynesla loni v květnu osvobozující rozsudek nad všemi čtyřmi obžalovanými, tedy nad Nečasovou, Páleníkem, Kovandou i Pohůnkem.

Podle mínění Králové se ničeho nezákonného nedopustili, i když obžaloba tvrdila, že z popudu Nagyové nechali šéfové Vojenského zpravodajství sledovat svými lidmi na podzim 2012 tehdejší manželku expremiéra Petra Nečase (ODS) Radku. Zprošťující verdikt se nelíbil dozorovým žalobcům z olomouckého Vrchního státního zastupitelství, kteří se odvolali k nadřízenému pražskému městskému soudu.

A senát Hruškové má nyní rozhodnout, zda původní rozsudek potvrdí, nebo zruší a případ vrátí soudkyni Králové. „Termín odvolacího řízení zatím nestanovili,“ dodala mluvčí Puci.

Reklama

Výběr článků

Načítám