Hlavní obsah

Nemocných chřipkou přibývá, epidemie se dá čekat koncem ledna

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se zvyšuje počet nemocných chřipkou a záněty horních a dolních cest dýchacích. Od loňského září do letošního 15. ledna zemřeli na chřipku tři lidé. Nyní je na sto tisíc obyvatel hlášeno 1033 případů akutních respiračních onemocnění včetně chřipky, což je proti minulému týdnu nárůst o dvě procenta.

Foto: Profimedia.cz

Epidemie chřipky nastává, když onemocní více než 1600 lidí na sto tisíc obyvatel

Článek

Hlášeno je 16 těžkých průběhů. Na chřipku každý rok v ČR zemře zhruba dva tisíce osob, většinou chronicky nemocných.

„U všech 16 pacientů bylo v anamnéze některé ze základních chronických onemocnění a nebyli očkováni proti chřipce, jsou ve věku od 35 do 82 let. Z uvedeného počtu bylo pět žen a 11 mužů,“ sdělila Právu v pondělí doktorka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Závažné signály

Epidemii, tedy stav, kdy onemocní více než 1600 lidí na sto tisíc obyvatel, očekávají odborníci až koncem ledna, protože současné mrazivé počasí by prudší nárůst chřipek mohlo omezit.

„Epidemie zatím nevypukla, ale máme řadu signálů o ojedinělých závažných případech chřipky, což nepřímo potvrzuje, že se chřipkový virus vyskytuje,“ řekl Právu Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu v Praze.

Vývoj v západní Evropě naznačuje, že by mohla propuknout epidemie slabší, která ale bude trvat několik měsíců a projde celou populací. Laboratorně byly potvrzeny chřipkové viry, proti kterým chrání letošní vakcína.

„Proočkovanost je zhruba šest procent a ve srovnání s vyspělými státy je to málo,“ řekl Právu profesor Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti. Dodal, že ještě je možné se dát očkovat, protilátky vznikají v těle zhruba do 14 dnů po aplikaci vakcíny.

Příspěvek na očkování

Česko má pro nadcházející chřipkovou sezónu k dispozici 700 tisíc vakcín proti chřipce a většina už jich byla aplikována příjemcům.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízí všem svým klientům příspěvek na vakcínu proti chřipce až do výše 500 korun,“ řekl v pondělí Právu mluvčí VZP Oldřich Tichý. Dodal, že částka by měla pokrýt celou vakcínu včetně vpichu. Loni tento příspěvek vyplatila 14 297 klientům, kteří celkem získali 3,7 miliónu Kč.

Tichý sdělil, že prevence je lacinější než léčba. „Cena za léčbu pacienta s chřipkou se u ambulantní léčby běžně pohybuje do 1100 korun, u hospitalizovaných pacientů od osmi do 35 tisíc v návaznosti na komplikace,“ uvedl Tichý. Vakcinací se chřipce zabrání, pokud ji přesto pacient dostane, průběh je mírnější včetně komplikací.

Nejvíce ohrožení lidé nad 65 let

Chřipka se šíří kýcháním a smrkáním, virus letí až dva metry a inkubační doba je až tři dny, výjimečně i déle.

Nejvíce jsou ohroženy děti a lidé nad 65 let s poruchou imunity, kardiaci, astmatici a diabetici. Mezi hlavní příznaky chřipky patří vysoká horečka, zimnice, bolest svalů a kloubů i hlavy. Léčí se klidem na lůžku s dostatkem tekutin a z medikamentů pomůže hlavně paralen a ibalgin. Antibiotika na chřipku nezabírají, protože jde o virové onemocnění.

Chřipka

Virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, bolestmi hlavy, za očima, bolestmi svalů, kloubů a celkovou únavou. typické je nechutenství, může se objevit i zvracení.

Běžné virové infekce, klasická "nachlazení" se projevují jako rýma nebo kašel. Při chřipce člověk rýmu nemá.

Komplikacemi chřipky jsou záněty průdušek, zápal plic i zhoršení chronických onemocnění. Druhotně se může přidat i bakteriální zánět nosních dutin.

Více zde.

Chřipka trvá zhruba pět až sedm dnů, a pokud se nevyléčí, může způsobit vážné komplikace jako zápal plic nebo zánět srdečního svalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám