Hlavní obsah

Senát schválil vyšší odměny pro aktivní zálohy i dobrovolné odvody

– Praha • Aktualizováno

Senátoři ve středu schválili brannou novelu, která počítá s dobrovolnými odvody, které budou provázeny vojenským cvičením. Členové aktivních záloh budou moci být nasazeni i v zahraničí.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Elitní chrudimští výsadkáři během cvičení

Článek

Horní komorou ve středu také prošly další dvě klíčové armádní normy. Podle zákona o službě vojáků v záloze budou nově brát členové aktivních záloh trojnásobné odměny a mít další výhody. Pro hlasovalo 50 ze 60 přítomných senátorů.

Nyní dostávají členové aktivních záloh odměnu 6000 korun ročně, nově to bude 18 000 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Snadnější nasazení vojáků při katastrofách

Novela o ozbrojených silách zase umožní pružnější nasazování vojáků při živelních katastrofách. Při záplavách by bylo například na záchranné práce možné vyčlenit vojenské útvary s potřebným počtem vojáků i vybavením. Nahradily by nevelké specializované oddíly, které novela ruší.

„Změny v branné legislativě byly jedním z nejdůležitějších úkolů, které přede mnou na ministerstvu obrany stály, dnes již mohu říci, že tento úkol byl splněn,” komentoval na Twitteru šéf resortu obrany Martin Stropnický (ANO).

Všechny tři zákony nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám