Hlavní obsah

Lyžáky nejsou zrovna levné. Školáci ale místo na svahu skončí v bazénu

Právo, Jiří Mach

Lyžáky zaplacené, ale zima nikde. Přitom lyžařské výcvikové zájezdy, které mají sedmáci v popisu vzdělávání, nejsou levné a nedají se jen tak odříci nebo přesunout.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

„Pokud bude mrznout, tak doufám, že nastříkají technický sníh. Pokud ne, tak to pojmeme jako ozdravný pobyt. Budou tam mít jiné aktivity než lyžování,“ řekl Právu Milan Chalupa, ředitel ZŠ J. Šoupala v Ostravě-Porubě.

Týdenní výcvik na Horní Bečvě vyjde na tři tisíce na osobu. Ale jeho škola má štěstí na zřizovatele, neboť městský obvod Ostrava-Poruba sportovní aktivity základních škol finančně podporuje. Přibývá totiž dětí, které nemají k pohybu žádný vztah, z čehož plynou zdravotní problémy.

Na lyžáky přispívá zřizovatel pokrytím 70 procent ceny. Takže sedmáci platí jen kolem 900 korun za týden.

Půjčovné? Další tisíc

I to je ale pro některé rodiče příliš, a tak asi čtvrtina ročníku na hory nejezdí. A to jde jen o cenu pobytu a permanentky. Půjčení lyží, hůlek, bot, helmy na týden a seřízení vázání vyjde i na tisícovku.

ZŠ na Přemyslově náměstí v Brně se na žádný příspěvek od zřizovatele spoléhat nemůže a do Orlických hor jezdí za tři tisíce na žáka. „Rodiče tak bohatí nejsou, aby ze dvou sedmých tříd dali dohromady 40 nebo 45 dětí. Dáváme to dohromady z celého druhého stupně,“ řekla Právu ředitelka Světlana Brankovská.

Nad variantou, že by nebyly pro lyžování podmínky, ještě nepřemýšlela, ale v minulosti už takový problém nastal. Tehdy se podařilo s pobytovým zařízením domluvit a většinu peněz dostat zpět.

Slovensko pomáhá dětem i vlekařům

Na Slovensku už budou moci na lyžařský výcvik jezdit všechny děti 5. a 7. tříd a třeťáci ze středních škol. Levicová vláda Roberta Fica v rámci jednoho ze „sociálních balíčků“ hodlá týdenní lyžařské kurzy nebo školy v přírodě podpořit 150 eury (4050 Kč) na hlavu.

Proplácet se má nezávisle na sněhové nadílce, z čehož se mohou radovat provozovatelé lyžařských středisek. Vláda očekává, že takto zaplatí až 700 tisíc pobytů mimo hlavní sezónu.

„Na jedné straně pomáháme rodinám, na druhé i slovenskému cestovnímu ruchu. Není to žádné uplácení voličů,“ uvedl Fico, jehož Směr čekají v březnu volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám