Hlavní obsah

Energetické nápoje, cola a chipsy zmizí v únoru ze školních automatů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze školních automatů a bufetů zmizí od února energetické nápoje či povzbuzujícími drinky, káva a limonády obsahujícími kofein a sladidla. Prodávat se nebudou smět ani solené nebo slazené oříšky, cukrovinky i plněné bagety s majonézou, hořčicí nebo kečupem.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ilustrační foto

Článek

I když tyto potraviny a nápoje zakázal prodávat již zákon z letošního dubna, vyhláška, která dá jasná pravidla, se teprve rodí.

Ministerstva školství a zdravotnictví si s ní dala na čas a rozeslala ji v těchto dnech do připomínkového řízení. A ačkoli její obsah odborníky na výživu nadchl, nevoli mezi nimi vyvolal návrh, aby začala platit až za půl roku.

„Vyhláškou jsem nadšená, doporučení v ní jsou skutečně zdravá. Obsahuje vše, co navrhuje již dva roky naše občanská iniciativa Skutečně Zdravá škola. Hlavně oceňuji zákaz umělých sladidel a také zákaz reklamy formou bezplatného nabízení nezdravých potravin,“ řekla Právu specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

„Kritiku si ale zaslouží to, že pravidla nebyla nastavena dříve a doba platnosti této vyhlášky je až za dalšího půl roku, tedy od nového školního roku,“ dodala s tím, že jen doufá, že zodpovědní ředitelé škol ji začnou i dobrovolně uplatňovat dříve.

Děti je třeba vychovat, aby si vybraly to zdravé
Petr Kořenek

Jak řekla na dotaz Práva ministryně školství Kateřina Valachová, ačkoli návrh vyhlášky počítal s účinností až za šest měsíců, nechala prověřit možnost posunutí termínu na dřívější datum. Připustila, že ředitelé škol i veřejnost na ni netrpělivě čekají.

„Ve vládě by mohla být schválena v polovině ledna a účinná by byla od 1. února, takže by zasáhla již část tohoto školního roku. Doprodej nakoupených potravin by byl možný ještě dva nebo tři měsíce, což je přiměřená lhůta.“ Jak dodala, nepředpokládá nějaké problémy, neboť již jednala s ministrem zemědělství i hlavním hygienikem a text odpovídá předpisům.

Vyhláška stanoví vedle zákazu prodeje i reklamy některého zboží i omezující obsah soli, tuků a cukrů ve všech potravinách i poměr jednotlivých složek v nich. Omezení se má týkat výrobků z masa, mléka či pečiva.

Jde to i bez vyhlášky

Některé školy již zásady správné výživy dodržují dlouho. „Chápu požadavek zdravé stravy a zdravého životního stylu, ale nevím, jestli na to potřebujeme vyhlášku. Bufet nemáme, v automatech jsou zdravé potraviny i nápoje. Pro dodavatele to sice není tak lukrativní, ale měl volbu - buď tam ten automat bude se zdravými výrobky, nebo si ho může odvézt,“ řekl Právu ředitel základní školy ve Vsetíně Luhu poslanec Petr Kořenek (ČSSD). Odstranění automatů za řešení nepovažuje. „Tím, že odstraním z dosahu dětí vše závadné, je nezměním, já je musím vychovat tak, aby určité věci nekupovaly, aby si vybraly to zdravé,“ dodal.

S vyhláškou přibude ředitelům škol nová povinnost - budou zodpovědní za nabídku potravin a nápojů. Kontrolovat je budou orgány veřejného zdraví.

„Pro malé školy to bude byrokratická zátěž. Jestli si do školy ale dítě něco přinese, tak to stejně ředitel neovlivní. Obávám se, aby to neskončilo tak, že přijde nějaký aktivní kontrolor, uvidí dítě s oplatkou a bude se mnou řešit, že by to dítě nemělo ve škole konzumovat,“ podotkl Kořenek.

Obezita je strašák

Ministerstva si od vyhlášky slibují odstranění „obezitogenního“ prostředí. Připomínají, že Světová zdravotnická organizace mluví od roku 2010 o pandemii obezity. V ČR obezita a nadváha postihují 20 až 30 procent dětí.

Ve školách se sice vyučují předměty jako je Člověk a jeho svět a Výchova ke zdraví, které mají vzdělávat děti ke zdravému životnímu stylu, ale dál si ve škole mohou koupit chipsy, coly, cukrovinky.  Podle dva roky staré zprávy školské inspekce byl potravinový automat v necelé čtvrtině škol.

Možnost výběru mezi slazeným a neslazeným nápojem byl pouze v 9 % z celkového počtu 493 sledovaných škol. Ve 12 % se prodávaly cukrovinky, müsli tyčinky, plněné bagety, slané pochutiny, balené trvanlivé pečivo. Bufet byl ve čtvrtině škol, většinu provozují soukromníci. Zeleninu nabízeli prodavači jen ve dvou, ovoce ve čtyřech procentech z nich.

Podle důvodové zprávy k vyhlášce se ve srovnání s rokem 2011 v roce 2014 zvýšila nabídka slazených ovocných nápojů či džusů, nápojů s obsahem kofeinu a iontových nápojů. Naopak, podíl balených cukrovinek se zvýšil, a nabízí je 90 procent automatů. Nabídka neochucených vod stoupá podle zprávy jen pomalu, stejně jako prodej celozrnných baget, housek a toustů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám