Hlavní obsah

ODS chce odložit kontrolní hlášení, svolává kvůli tomu mimořádnou schůzi Sněmovny

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odložit účinnost zákona o kontrolním hlášení k DPH o jeden rok chce opoziční ODS. Poté, co v pondělí tento návrh zamítla vláda, se strana spolu s TOP 09 rozhodla svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Proti zákonu, který je klíčový pro ministra financí Andreje Babiše, už podala ústavní stížnost skupina senátorů v čele s majitelem loterijního holdingu Synot Ivem Valentou.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Občanští demokraté doufají, že když bude účinnost zákona odložena o jeden rok, budou mezitím vyslyšeny jejich argumenty a kontrolní hlášení u DPH bude úplně zrušeno. „Věřím, že tomu dokážeme zabránit,“ komentoval lídr ODS Petr Fiala.

Na mimořádné schůzi chce strana probírat návrh, který by platnost již schválené normy odložil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chtěl bych ujistit všechny podnikatele, kteří mají kvůli kontrolnímu hlášení u DPH obavy, že když bude ODS znovu ve vládě, zrušíme takovéto nesmyslné zákony,“ dodal Fiala.

Ministerstvo financí si od novinky slibuje 10 miliard ročně

Proti Babišovu klíčovému zákonu podala minulý týden stížnost i skupina 21 senátorů. „Ty základní důvody, které nás k podání stížnosti vedly, jsou neustálé vymýšlení nových a nových zákonů, které šmírují, obtěžují a otravují podnikatele a lidi, kteří chtějí přemýšlet svobodně,“ prohlásil minulý týden Valenta. [celá zpráva]

Kontrolní hlášení by mělo podle již schváleného zákona platit od 1. ledna příštího roku, finančním úřadům ho budou muset povinně zasílat všichni plátci DPH. Ministerstvo financí si od novinky slibuje omezení daňových úniků a zvýšení daňových příjmů přibližně o 10 miliard korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám