Hlavní obsah

Politici volání veřejnosti po přísnějších protiteroristických zákonech nesdílejí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ani šéf KSČM Vojtěch Filip nesdílejí názor většiny české veřejnosti, která by podle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi souhlasila se zavedením opatření, která by měla omezit hrozby terorismu. Politici v neděli diskutovali v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), moderátor Václav Moravec, předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Podle průzkumu souhlasí s určitým omezením svobod 82 procent veřejnosti, proti je 16 procent.

Pelikán poukázal na skutečnost, že lidé jsou dotazováni na zpřísnění zákonů, které laická veřejnost detailně nezná.

„My přísné zákony máme,” připomněl s tím, že další omezování svobod je pro něj nepřijatelné. Filip si postoje veřejnosti vysvětluje jako volání po výkonu práva. Připomněl například problematiku běženců. Poukázal přitom na to, že například převaděčství by mohlo být tvrdě postihováno, což se zatím neděje.

Podle průzkumu by 85 procent lidí souhlasilo v souvislosti s podezřením z terorismu s možným uvalením vazby bez soudu, 82 procent veřejnosti by souhlasilo s udělením zákazu vycestování. Polovina lidí (51 procent) by podpořila zavedení evidence účtů.

„Podezřelý nebo nařčený z terorismu může být každý,” konstatoval Pelikán. „Lidé v té rozjitřenosti jsou připraveni nechat si sáhnout na omezení vlastních svobod,” dodal.

Rovněž Filip konstatoval, že „pro automatickou vazbu by určitě ruku nezvedl”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám