Hlavní obsah

Zeman podepsal zákon o registru smluv

Novinky, zpe
Praha

Úřady, kraje, větší obce a některé organizace budou muset zveřejňovat smlouvy v elektronické databázi. Zákon ve středu podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Na internetu se budou muset zveřejňovat všechny smlouvy o objemu nad 50 tisíc korun, jinak nebudou platné. Registr by mělo mít na starosti ministerstvo vnitra.

O návrhu zákona se diskutovalo dvě volební období. Letos v říjnu narazil v horní komoře. [celá zpráva]

Poslanci odmítli návrh senátorů

Senátoři ho vrátili poslancům s pozměňovacím návrhem, aby platnost smlouvy nebyla podmíněna jejím zveřejněním, ale platila by se pouze pokuta v minimální výši 10 tisíc korun. S tím zákonodárci nesouhlasili a Senát nakonec přehlasovali. [celá zpráva]

Zákon se nebude vztahovat na firmy s většinovým podílem státu či krajů, jejichž akcie se obchodují na burze, tedy například na společnost ČEZ. Výjimku budou mít také malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl.

Prezident ve středu podepsal také novelu zákona o cestovním ruchu, která počítá s tím, že nároky klientů cestovních kanceláří budou hradit pojišťovny jen ve sjednané výši. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám