Hlavní obsah

Mění barvy a kope kolem sebe, komentoval Babiš Kalouskův projev

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za obratného politického chameleona označil šéf hnutí ANO Andrej Babiš nově zvoleného předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Mění barvy a kope do všech kolem sebe,“ uvedl ministr financí v reakci na Kalouskův kandidátský projev, ve kterém se ostře pustil do Babiše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Miroslav Kalousek mě ve svém nekonečně dlouhém projevu jen utvrdil v tom, že je to velmi obratný politický chameleon,“ napsal Novinkám Babiš.

Kalouskovi vyčetl, že v projevu varoval před obratem na východ a příklonem k Moskvě, a přitom se před lety „neštítil spojit s komunisty“.

Babiš tak narážel na Kalouskovu domluvu s bývalým předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem z roku 2006, že dají dohromady vládu s podporou komunistů. Kalousek, tehdy ještě jako lidovec, poté argumentoval s tím, že se jednalo o manévr, který měl zabránit vzniku opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

„Prohlašoval se za jediného pravicového politika této země, přitom naši zemi zadlužil nejvíc ze všech ministrů financí v historii. Nadělal 670 miliard Kč dluhu a bez skrupulí zvyšoval daně,“ pokračoval ve výtkách Babiš.

Zmínil také Kalouskova slova o tom, že TOP 09 bude muset spolupracovat s demokratickou levicí ve Sněmovně. „Jeho čerstvý příklon k sociální demokracii a „zoranžovění“ jen potvrzují, jaký to byl vždy pseudopravičák,“ uvedl šéf ANO. [celá zpráva]

Celá TOP 09 by se měla mít podle Babiše na pozoru. „Kdyby se jejich loď náhodou před dalšími volbami začala potápět, jejich nový kapitán je schopný ji opustit jako první a ani se neohlédnout. Takoví lidovci, kterým, když odcházel, ukradl část strany, by mohli vyprávět,“ zdůraznil Babiš.

Fiala: Volba Kalouska byla logická

Lídři z dalších stran Kalouskovi ke zvolení blahopřáli. „Mám radost, že TOP 09 je i pod odchodu tak výrazné osobnosti, jako je Karel Schwarzenberg, stále stabilní strana,“ sdělil Novinkám zastupující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že se těší na další spolupráci, která je „například v rámci Evropské lidové strany v Evropském parlamentu výborná”.

„Volba Miroslava Kalouska byla logická. Je to spoluzakladatel strany. Někde jsem četl, že je to hnací motor. Věřím, že budeme nadále spolupracovat,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám