Hlavní obsah

Nájemníci žádají Babiše, aby u soudu zablokoval byty OKD

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení nájemníků BYTY OKD v úterý požádalo v dopise ministra financí Andreje Babiše (ANO) o to, aby podal k soudu podnět na zablokování portfolia zhruba 44 tisíc bývalých bytů důlní společnosti OKD. Jde prý totiž o výnos z trestné činnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Redakce má text návrhu sdružení k dispozici. Jeho předseda Roman Macháček v dokumentu žádá, aby se Babiš obrátil s podnětem na Obvodní soud pro Prahu 2.

Právě tamní senát od října projednává obžalobu na trojici mužů viněných ze zpackané privatizace OKD z roku 2004 a z toho, že kvůli nim přišel stát při prodeji svého téměř polovičního podílu v důlní společnosti minimálně o 5,7 miliardy korun.

Přesně s touto částkou se ministerstvo financí připojilo v roli poškozeného k trestnímu řízení u soudu.

„Žádáme, ať odstaví ten majetek, který je nesporný, a tím je právě tento bytový fond, který je nyní různými převody nejvíc ohrožen a hrozí jeho zcizení. Jde o majetek dostatečně velký na to, aby státem vyčíslenou škodu kompenzoval,“ řekl Právu šéf sdružení Macháček.

Majetek patří někomu jinému

Ministerstvo nárokuje u soudu náhradu škody po obžalovaném znalci Rudolfu Douchovi a dvojici bývalých manažerů Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurovi. Sdružení nájemníků se obává, že se lidé bydlící v bývalých bytech OKD nikdy nedočkají možnosti si nemovitosti koupit, přestože jim to v minulosti noví majitelé Ostravskokarvinských dolů v čele s miliardářem Zdeňkem Bakalou slibovali.

Šéf sdružení Macháček je podle svých slov přesvědčen o tom, že soud může z případného podnětu ministerstva financí přistoupit k „zabrání věci“, tedy k zajištění těchto bytů. A to i přesto, že už je má jiný vlastník než ten, který je od státu kupoval, a že nepatří ani nikomu z trojice obžalovaných.

„Předmětem zabrání, resp. zajištění může být rovněž majetek, který přešel na právního nástupce. Firma RPG Byty, která je v současnosti vlastníkem bytů OKD, je přitom právním nástupcem společnosti OKD, a proto její majetek může být předmětem zabrání,“ míní Sdružení nájemníků BYTY OKD.

S dokumentem mu pomáhala jeho právnička a někdejší náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Hana Marvanová, kam si ji prosadil právě šéf financí Babiš.

Musí zvážit rizika

Ten návrh sdružení předal svému náměstkovi Ondřeji Landovi, který už dříve řešil postup ministerstva v této kauze, a to včetně vyčíslení škody pro soud, tedy zmiňované částky 5,7 miliardy korun plus úroky, což celkem činí téměř sedm miliard korun.

„Pan ministr mě pověřil a požádal, abych na ten podnět odpověděl. Není to ale otázka dne. Je třeba si uvědomit, že takové podání může mít závažné následky, a je tedy potřeba posoudit rizika s tím spojená, což nelze v tak závažné kauze ze dne na den,“ uvedl k tomu Landa.

Redakcí oslovený právník v této souvislosti upozornil na skutečnost, že kdyby se nakonec Babišův úřad na soud či žalobce obrátil a uspěl, může se vše později zvrtnout.

Stát by zřejmě musel nést škodu

„Pokud by se ukázalo, že obžalovaní odsouzeni nebudou, nebo i dokonce budou, ale že ten majetek není výnosem z trestné činnosti, tak pak za to asi někdo ponese škodu. A to by byl v danou chvíli zase stát,“ varoval právník.

Celá věc by se podle něj nakonec mohla obrátit proti některému z ministerstev, přesněji proti resortu spravedlnosti, pod který soud spadá.

A podle informací redakce je si toho Babišův úřad vědom, takže se příliš do podobných aktivit zřejmě nepohrne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám