Hlavní obsah

Kajman, pandur i M3 Half-track. Den vlčích máků ukázal vojenskou techniku

Praha

Armáda i veřejnost si ve středu připomněla Den válečných veteránů. Vzpomínková akce se uskutečnila i v prostorách Armádního muzea Žižkov, kde byla k vidění technika nasazená v obou světových válkách i ta, kterou armáda používá dnes.

Přehlídka současné i historické vojenské techniky u příležitosti Dne válečných veteránů Video: Novinky

 
Článek

Ze současné nejmodernější techniky Armády České republiky se představil kolový obrněný transportér Pandur a lehké obrněné vozidlo Land Rover Kajman.

Z historické techniky byly k vidění stroje používané americkou armádou za druhé světové války, například americký polopásový obrněný transportér M3 Half-Track. Tato vozidla měla ve výzbroji také Československá samostatná obrněná brigáda. Celkem jich bylo vyrobeno přes 41 000 kusů. Dále se představila šestikolka M8 Greyhound, lehce opancéřovaná a vyzbrojená kanónem a kulometem.

„Half-Track kombinuje kola a pásy. Sloužil k převážení pěchoty, nebo jiného vybavení jako třeba protiletadlových kanónů nebo kulometů. Další dvě vystavená obrněná vozidla M8 Greyhound byla vyvinuta speciálně na průzkum. Jedno z nich je pravděpodobně druhým nejstarším dochovaným kusem,“ uvedl Jiří Sklenář z klubu 16. obrněné divize.

Svátek věnovaný veteránům se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. Symbolem je červený vlčí mák, tedy květina, která vyrostla jako první na polích zničených při bojích.

Především v anglicky mluvících zemích je Den válečných veteránů důležitým svátkem, který si připomíná celá společnost. V Česku se jako významný den poprvé slavil v roce 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám