Hlavní obsah

Koalice v Brně stále žije, spor o Kratochvíla by mohla vyřešit úprava smlouvy

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani nedělní koaliční jednání nepřineslo žádné dramatické změny do současné velmi křehké koalice (hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených) v Brně. Ta se potýká především s vnitřními problémy v ANO, které by rádo vyřešilo své vnitrostranické různice. Rozpad koalice hrozí kvůli rozdílným názorům na odvolání radního Tomáše Kratochvíla. Primátor Petr Vokřál (ANO) proto navrhl úpravu koaliční smlouvy, která podporu odvolání jiného člena koalice zakazuje.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tomáš Kratochvíl na snímku z 10. února 2015

Článek

Kratochvíla v pátek ANO vyloučilo za poškozování hnutí. [celá zpráva]

Žít Brno chce ANO podpořit, lidovci a zelení ale tvrdí, že by podporou odvolání porušili koaliční smlouvu. Právě z těchto důvodů Vokřál navrhl možnou úpravu koaliční smlouvy, o které se však bude ještě diskutovat.

Jak dalece může být situace závažná, dokládají slova primátorova náměstka Martina Andera (SZ), který upozornil na to, že jedním odvoláním bez obnovy koaliční smlouvy by situace nemusela skončit a mohlo by nastat další odvolávání radních stejně jako v Praze.

V souvislosti s těmito problémy se rovněž objevily informace, že údajně právě Žít Brno zahájila jednání s KSČM. Lídr hnutí a náměstek primátora Matěj Hollan v SMS odpověděl: „Jednáme s nimi všichni.“ Těžko však říct, jak seriózní je tato jeho informace, jestli si spíše nedělá legraci. Na svém Facebooku totiž mimo jiné k situaci uvedl: „Nechci stát stranou, proto jsem zahájil vyjednávání s ostatními demokratickými stranami ODS, ČSSD a KSČM o budoucí koalici... Živého mě odtud nedostanou.“ V další zprávě píše, že od „...půlnoci do dnešního (nedělního) rána vzniklo 56 koalic. Bohužel všechny okamžitě po své expanzi zanikly...“

„Jinými slovy Matěj Hollan si z takových zpráv dělá srandu a my nejednáme ani s komunisty, ani s ODS,“ řekl Právu další z představitelů Žít Brno Svatopluk Bartík.

Reklama

Výběr článků

Načítám