Hlavní obsah

Velvyslanci ČR nad 70 let budou moci dokončit misi, schválil výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci sněmovního zahraničního výboru v úterý podpořili návrh, podle něhož by mohli diplomaté zůstávat ve službě i po překročení hranice 70 let. Změna je součástí novely zákona o státní službě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Věkový limit stanovený nynějším zněním služebního zákona, který naplno funguje od července, se týká také velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové a velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi. Obě by měly skončit ve funkci s letošním rokem.

"Jsme připraveni se s návrhy ztotožnit, nevidíme tam dramatický problém," komentoval úpravy doporučené ústavně-právním výborem ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Návrh, podle něhož diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit, nemá platit zpětně. Podle informací náměstka ministra vnitra Petra Mlsny by však měla být novela schválena a účinná včas a bude se Filipi a Klausové týkat.

Do ciziny i bez souhlasu

Zaměstnanci ministerstva zahraničí budou moci být vysláni do ciziny bez svého souhlasu. Právní výbor podpořil půlroční dobu s dalšími podmínkami. Vyslání bez souhlasu by bylo možné například jen jednou za pět let.

Zákon přináší také novinku pro rodinné příslušníky. Partneři diplomatů, kteří se zahraniční mise zúčastní, budou moci být zaměstnáni na dobu určitou. Má to napomoct „slaďování rodinného a osobního života“ státních zaměstnanců s výkonem státní služby, píše se v důvodové zprávě.

Zaměstnávat rodinné příslušníky nyní není podle služebního zákona možné kvůli střetu zájmů.

Normu budou poslanci schvalovat na některé z příštích schůzí.

Reklama

Související články

Poslanci chtějí zachránit velvyslankyně

Velvyslankyně Livia Klausová i Eva Filipi možná budou moci pokračovat ve svých funkcích na Slovensku a v Sýrii i po Novém roce. Poslanci totiž vymýšlejí změnu...

Výběr článků

Načítám