Hlavní obsah

Hornochová jako Babišova náměstkyně pro daně a EET přeci jen končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová skončí ve své funkci. Nepřihlásila se do výběrového řízení na pozici náměstka, které úřad vypsal podle nového služebního zákona. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přitom ještě před měsícem označil odchod Hornochové za fámu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a náměstkyně pro daně a cla Simona Hornochová.

Článek

Babiš si chce Hornochovou ponechat jako poradkyni pro daně, protože ji podle svých slov respektuje jako odbornici, napsala v sobotu Mladá fronta Dnes (MfD). Hornochová měla na starosti Babišův klíčový projekt, tedy elektronickou evidenci tržeb.

Zprávu, že náměstkyně pro daně a cla Simona Hornochová skončí po dohodě letos v prosinci, přinesly v polovině září s odkazem na zdroj z ministerstva Živnostenské listy. "Jedná se o fámu. Nevím, co jsou Živnostenské listy za plátek," řekl tehdy Novinkám Babiš. Svůj odchod před měsícem vylučovala i sama Hornochová. [celá zpráva]

"Nepřihlásila jsem se, v principu je to tak, že končím na pozici náměstkyně, a to na základě domluvy s panem Babišem," řekla nyní MfD Hornochová. Ve funkci náměstkyně zůstane do chvíle, než se z výběrového řízení vybere její nástupce, tedy zřejmě do prosince.

Babiš už dva náměstky odvolal

Od Babišova nástupu na ministerstvo to bude třetí výměna na postu náměstků. V červnu ministr zbavil funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu a jako "trafiku bez kompetencí" odmítl pozici politického náměstka, kterou mu Babiš nabídl.

V květnu skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Babiš odůvodnil jeho odvolání ztrátou důvěry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám