Hlavní obsah

Do Maďarska odjelo pomáhat 21 ženistů s technikou

Speciálně vypraveným vlakem vyrazilo v úterý do Maďarska 21 vojáků s technikou. V rámci cvičení Balaton 2015 budou v maďarském Kaposváru dva měsíce pomáhat maďarským kolegům s přílivem uprchlíků. Čeští ženisté budou poskytovat především logistické zázemí. O vyslání rozhodla armáda před třemi týdny.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vojáci 153. ženijního praporu z Olomouce a 151. ženijního praporu z Bechyně nakládali techniku pro cvičení Balaton 2015.

Článek

„Odesíláme do Maďarska 21 osob, celkem devět kusů techniky a deset přívěsů polní kuchyně. Z techniky jde o pět těžkých nákladních vozidel. Vojáci jsou připraveni na zabezpečení logistických úkolů ve prospěch maďarské armády. Budou působit na speciální logistické základně maďarské armády ve městě Kaposvár, která je zhruba 60 kilometrů od jižní hranice Maďarska,” řekl v úterý velitel 153. ženijního praporu Petr Klepáček.

Většina vojáků je ze ženijních praporů z Olomouce a Bechyně a má zkušenosti z mezinárodních cvičení. Tři z nich jsou specialisté přes polní kuchyně. Deset kuchyní předají maďarské straně a zaškolí tamní vojáky v jejich obsluze.

„Na místě jsem byl minulý týden. Čeká nás tam přeprava techniky, materiálu či v případě potřeby přeprava osob,” řekl velitel jednotky Ondřej Prokop. Vojáci, kteří budou na místě do poloviny prosince, jsou podle něj připraveni i na mrazy. „Kaposvár jsou nejjižnější kasárna, odkud se plní úkoly,” dodal Prokop.

Vyslání dalších vojáků již vláda schválila

Vláda minulé pondělí schválila vyslání až 25 vojáků, kteří mají pomáhat v Maďarsku při ostraze vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru. O další pomoci ke zvládání uprchlické krize se jedná.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Do Maďarska je dopraví speciální vlak.

Česká republika nabízí Maďarsku k ostraze vnější hranice EU pět desítek policistů a až sto vojáků, oznámil minulý čtvrtek novinářům po své schůzce s kolegy ze zemí visegrádské skupiny ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policisty nabízí Maďarsku také Slovensko, Polsko pomoc zvažuje.

O vyslání dvou desítek vojáků s technikou bylo rozhodnuto již v druhé polovině září. Armáda od počátku avizovala, že kontingent vypraví až v polovině října.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vojáci budou především zajišťovat logistické zázemí.

Kontrolu nad hranicemi zpřísnila ke konci minulého týdne také Česká republika, která rozšířila namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem. Pomoci policistům je připravena také armáda. Česko se takto připravuje na možnost, že by Rakousko uzavřelo své hranice poté, co Maďarsko dostavělo svůj hraniční plot. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám