Hlavní obsah

Konec sprosťáren ve Sněmovně? Zazní-li vulgarismus, předsedající odejde

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Vedení dolní komory parlamentu chce zlepšit nevalnou politickou kulturu debat poslanců při projednávání zákonů. Šéfové Sněmovny se proto dohodli, že jakmile zazní nějaký vulgarismus, zvednou se a odejdou, čímž přeruší jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík a Vojtěch Filip na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) to řekl ve středu v Rádiu Impuls.

„V rámci vedení Sněmovny jsme se dohodli na tom, že nebudeme vulgarity tolerovat. Doufám, že to pomůže zlepšit úroveň debaty,“ potvrdil Novinkám předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

„Kterýkoliv z poslanců řekne vulgarismy nebo urážky, tak využijeme jednacího řádu, který nám umožňuje se v takovém případě zvednout a přerušit jednání Sněmovny do doby, než se dotyčný poslanec uklidní,“ uvedl Gazdík. „V případě, že se neuklidní, tento prostředek zopakujeme,“ dodal.

Důležité podle Gazdíka je, aby takto postupovalo celé vedení Sněmovny a bylo vidět, že nikdo nikomu nenadržuje.

„Idiotský” málem neprošlo

Na otázku, zda chtěl Gazdík tuto novou domluvu už někdy využít, připomněl vystoupení poslance ANO Martina Komárka, který označil návrh jednacího řádu Sněmovny za idiotský.

„Přátelsky jsem ho upozornil, že slovo idiotský by se nemělo používat, zvláště ne v souvislosti s jednacím řádem, který jsem sám navrhoval,“ řekl Novinkám místopředseda dolní komory. Ze židle se tedy zatím nikdo z místopředsedů ani předseda zvednout nemusel.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek hodnotí pravidlo jako elegantní řešení.

„Pokládám to za jedno z možných řešení, v podstatě velmi nenásilné a elegantní. Místo aby se předsedající hádal s poslancem, který se dostane do varu a začne ze sebe sypat vulgarismy, tak prostě vstane ze židle, tím pádem je schůze přerušena a on nemůže pokračovat,“ míní Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám