Hlavní obsah

Polovina Čechů nechce žádné uprchlíky ani dočasně. Ani ty z válečných zón

Novinky, jas

Polovina Čechů si myslí, že by naše země neměla přijímat uprchlíky ze zemí postižených válečnými konflikty. S jejich dočasným přijetím souhlasí 40 procent lidí a čtyři procenta mají za to, že bychom měli uprchlíky přijmout a nechat je zde usadit. Plyne to z průzkumu CVVM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Postoj Čechů k přijímání uprchlíků ze zemí postižených válečným konfliktem

Článek

Ještě negativněji se k přijímání uprchlíků z válečných zón stavějí Slováci. Přijetí migrantů tam odmítá 62 procent obyvatel. V Polsku zastává tento názor 38 procent lidí.

Souhlas s přijetím uprchlíků z Ukrajiny vyslovilo v září v České republice 43 procent lidí, proti je 49 procent.

„Poláci jsou tedy o něco vstřícnější k přijímání uprchlíků z východu Ukrajiny (51 procent pro, 38 procent proti), názory obyvatel Slovenska jsou prakticky totožné s těmi českými (42 procent pro, 51 procent proti),” konstatovala agentura.

Poláci jsou tolerantnější

Češi a Slováci striktně odmítají přijímání migrantů z Blízkého východu a severní Afriky. V ČR s ním souhlasí 25, na Slovensku 23 procent lidí. Odmítavý postoj má v této otázce 69 procent Čechů a 73 procent Slováků.

„Obyvatelé Polska jsou přijímání uprchlíků z těchto regionů mírně více nakloněni, i když i mezi nimi převládá negativní postoj (36 procent vs. 55 procent),” konstatoval průzkum.

Šetření v ČR proběhlo od 7. do  14. září a zúčastnilo se jej 994 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám