Hlavní obsah

Manévry u hranic s Rakouskem: Policisté a armáda se připravují na uprchlíky

• Aktualizováno
Právo, orh, miv

Největší manévry od vstupu České republiky do Schengenského prostoru se ve středu odehrávaly na hranicích s Rakouskem. Celkem se do nich na jihu Čech i Moravy zapojilo 500 policistů a 300 vojáků, kteří se tak připravují na migrační vlnu.

BEZ KOMENTÁŘE: Manévry u rakouských hranicVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Do policejního areálu u hraničního přechodu v Dolním Dvořišti, začaly po půl deváté najíždět desítky policejních i vojenských vozů. Nad hranicí kroužil vrtulník.

„Celkem je tady několik desítek vojáků i policistů, kteří se po instruktáži vydali na společné hlídky,“ upřesnil ve Dvořišti kolem jedné hodiny odpoledne jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti dál proudí ze Srbska do ChorvatskaVideo: Reuters

„Cvičení má jediný cíl, a to nasimulovat stav, kdy vláda rozhodla o znovuzavedení kontrol na státních hranicích," řekl na úvod policejní prezident Tomáš Tuhý.

Na hranici u Mikulova, ležícího na silniční spojnici Brna a Vídně, dorazily posily kolem poledne. Vystřídali tam předchozí službu, kontrolující vytipovaná vozidla. Silniční provoz na hranici je totiž v hledáčku policie i proto, že se mění postup při přechodu hranice a běženci už nejezdí tolik vlakem.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté, hlídající hranici v Mikulově na Břeclavsku, dostali ve středu pomocníky z armády.

„Trendem posledních týdnů jsou pokusy o tranzitování nelegálních migrantů přes naše území v menších skupinách, zejména v noci a za pomoci převaděče. Nejčastěji jde o mladé muže, v menší míře rodiny s dětmi,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Proto policisté s vojáky zamířili na jednotlivé hraniční přechody a snažili se pokrýt i vytipovaná místa zelené hranice.

Na přechodech i na zelené hranici

„Pokrýváme všechny přechody na česko-rakouské hranici a budeme se snažit zabezpečit i zelenou hranici," řekl Tuhý. „Je tady spousta jiných cest, kudy se dá projet přes hranici, polních cest i nově vybudovaných silnic. Třeba ve Valticích už nemáme jen původní hraniční přechod do Schrattenbergu, ale i novou silnici do Katzelsdorfu. Kdyby chtěli pohlídat vše, muselo by být policistů mnohem víc,“ řekl jeden z valtických obyvatel.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policisté kontrolují automobily na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti.

Hlídky jsou jen v jihočeské části cvičení na více než 40 místech, tedy na 11 hraničních přechodech, ale i na lesních a polních cestách. V Dolním Dvořišti jsou vojáci z Tábora a Bechyně. Cvičení bude trvat až do večerních hodin.

„Cílem bylo sladit činnost, najít věci, které se ještě musí doladit, protože cvičení je od toho, aby v případě ostrého zásahu všechno klaplo na sto procent,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Petr Mikulenka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Společné cvičení policie a armády na hranicích.

Česko-rakouská hranice má 464 kilometrů a je na ní 20 hraničních přechodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám