Hlavní obsah

Babiš vytáhl znovu koblihy, hájil s nimi pokladny. Prázdné gesto, vzkázal mu Fiala

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

„Dvanáct miliard v tom je,“ obhajoval v pátek od šesti hodin ráno v pražském metru ministr financí Andrej Babiš (ANO) zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), o kterém bude v pátek jednat Sněmovna. Podobně jako během volební kampaně před dvěma lety rozdával kolemjdoucím koblihy a letáčky. Ty měly „účtenkový projekt,“ jak Babiš EET nazval, vysvětlit. Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy se jedná o prázdné gesto a populismus.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Spolu s koblihami dostali od ministra financí Andreje Babiše (ANO) cestující v metru letáčky o elektronické evidenci tržeb (EET).

Článek

„Jsme ve druhém čtení v parlamentu a samozřejmě bude plno informací a je to málo zpropagováno. Lidé by měli vědět, že to není o registračních pokladnách, ale o tom, že ve finále to pro ně znamená žádat účtenku,“ vysvětlil Babiš s tím, že proto lidem říká, že se jedná o „účtenkový projekt“.

Šéf ANO nepočítá s tím, že by mu jeho ranní počin nějak ve Sněmovně pomohl dostat zákon do třetího čtení bez obstrukcí, na které se chystá opozice. „Ale bude se o tom mluvit,“ přiznal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) rozdával v pátek ráno v metru koblihy a letáčky o elektronické evidenci tržeb.

Koblihy Babiš naposledy rozdával v rámci kampaně před volbami do Sněmovny v roce 2013. Právě to zmátlo i některé cestující. „Nejdřív jsem myslel, že jsou zase nějaký volby,“ komentoval jeden z nich.

Do Babiše se kvůli tomu opřel i předseda občanských demokratů Fiala. „Mám pocit, že pan Babiš neví, že skončila volební kampaň a že teď by měl pracovat, pracovat jako ministr financí.

Fiala: Babiš nedělá, co má

Šéfovi ODS však nejvíc vadí, že se Babiš ve čtvrtek ve Sněmovně nezúčastnil ani interpelací, ani projednávání asociační dohody s Ukrajinou, které se protáhlo až do půlnoci. [celá zpráva]

„Pan Babiš tam nebyl. Nebyl ani na interpelacích, kde by mohl odpovídat prostřednictvím opozice občanům na otázky, ani na jednání o asociační dohodě s Ukrajinou, která je důležitá i z hlediska ČR a jejích ekonomických zájmů,“ kritizoval Fiala.

Dodal, že Babiš nedělá to, co má, ale jako „správný populista se věnuje prázdným gestům”.

Babiš po Fialově prohlášení požádal o omluvu. „Pane učiteli, prosím vás, omluvte mě, 17:45 až 22:00 jsme měli tripartitu, poté schůzky do půlnoci, dnes jsem vstával ve čtyři a rozdával brožury,” napsal Babiš na twitter.

Opozice plánuje zdržovat

Zákon o elektronické evidenci tržeb je pro Babiše klíčový. Slibuje si, že díky němu přiteče do státní kasy dvanáct miliard navíc, mluví také a narovnání podnikatelského prostředí.

„Půjde spíše o pokřivení podnikatelského prostředí,“ podotkl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek začátkem září, když zákon projednával rozpočtový výbor. [celá zpráva]

Očekává se, že opozice bude zákon dlouho zdržovat. Poslanci TOP 09 jsou podle Kalouska připraveni blokovat EET klidně i několik let. [celá zpráva] Elektronická evidence tržeb totiž podle opozice výběr daní nezlepší. Zákonu vytýkají hlavně to, že vláda díky němu prý získá větší kontrolu nad občany.

Reklama

Výběr článků

Načítám