Hlavní obsah

Náměstek olomouckého hejtmana Mačák kvůli aféře s dary od firem rezignoval

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák (ČSSD) rezignoval v úterý dopoledne na tuto a další veřejné funkce, které dosud zastával. Učinil tak poté, co vyšlo najevo, že přijal peněžní dary od několika firem. Z obdobného důvodu již v neděli rezignoval na post prostějovského primátora Miroslav Pišťák (ČSSD).

Foto: www.kr-olomoucky.cz

Alois Mačák

Článek

Pišťák a Mačák v posledních třech letech dostali podle informací, které pronikly do médií, od soukromých firem z regionu na své soukromé účty celkem 1,6 miliónu korun. Na Mačákův účet poslalo v letech 2012 a 2013 několik firem 1,35 miliónu korun a Pišťák loni od firmy DT výhybkárna a strojírna Prostějov dostal 250 000 korun.

Oba shodně tvrdí, že poskytnutí darů se uskutečnilo v souladu se všemi příslušnými právními předpisy a darované peníze použili na osobní prezentaci a financování předvolebních kampaní. Vedení ČSSD tvrdí, že o darech pro Mačáka a Pišťáka nic neví.

O korupci se podle hejtmana nejednalo

„Dnes jsem obdržel rezignaci pana Aloise Mačáka na všechny funkce ve vedení Olomouckého kraje, včetně rezignace na člena krajského zastupitele. To znamená, že dnešním dnem už není mým náměstkem pro oblast dopravy,“ řekl v úterý novinářům olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) s tím, že žádná z firem, které peníze darovaly, nedostala od kraje zakázku a není s ním ani jinak spjata.

Rezignaci Mačáka označil za nejlepší možné řešení. „Jsem rád, že se k tomuto kroku rozhodl,“ konstatoval hejtman s tím, že po seznámení se s okolnostmi kolem celé kauzy je „přesvědčen, že se nejednalo o korupční jednání, že kauza nemá spojitost ani s financováním ČSSD a už vůbec se netýká Mačákova fungování v rámci Olomouckého kraje.“

„Na druhou stranu si myslím, že financování veřejně činné osoby soukromou firmou je minimálně neetické. I z tohoto důvodu jsem postoj pana Mačáka přivítal,“ zdůraznil Rozbořil, přičemž ocenil dosavadní Mačákovo působení v politice. „Odvedl dobrou práci,“ dodal hejtman.

Nástupce bude znám koncem září

Sám Mačák novinářům řekl, že se rozhodl opustit nejen post náměstka olomouckého hejtmana, ale rezignoval na všechny veřejné funkce, a to nejen v rámci Olomouckého kraje. Až dosud byl mj. radním Prostějova.

„Tato moje osobní záležitost může poškozovat dobré jméno ČSSD, Olomouckého kraje i osob v mém blízkém okolí, kterých si vážím. Proto jsem se k rezignaci rozhodl,“ odůvodnil své rozhodnutí Mačák, který byl mj. i členem komise dopravy Asociace krajů ČR.

Podle koaliční smlouvy, kterou podepsaly po volbách v Olomouckém kraji ČSSD a KSČM, patří post náměstka hejtmana pro dopravu sociálním demokratům. O tom, kdo by mohl Mačáka ve funkci nahradit, má v pondělí jednat předsednictvo krajského výkonného výboru strany. Nový náměstek by měl být podle Rozbořila zvolen na jednání krajského zastupitelstva 25. září.

Reklama

Související články

Prostějovský primátor Pišťák rezignoval

Primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD) rezignoval na svou funkci. Informaci o rezignaci, kterou oznámil v neděli během přijetí organizátorů probíhajících...

Výběr článků

Načítám