Hlavní obsah

Prostějovský primátor Pišťák rezignoval

Právo, jr
Prostějov
Aktualizováno

Primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD) rezignoval na svou funkci. Informaci o rezignaci, kterou oznámil v neděli během přijetí organizátorů probíhajících hodových slavností v Prostějově, potvrdil v pondělí Právu sám Pišťák. Radnici vedl od roku 2010.

Foto: prostejov.eu

Miroslav Pišťák (ČSSD)

Článek

Podle mluvčí radnice Jany Gáborové by se primátor měl pro novináře oficiálně vyjádřit během pondělí. „Pan primátor oznámil v neděli svoji rezignaci. Jde čistě o jeho rozhodnutí,“ uvedla Gáborová. „Od 9.00 má poradu vedení města, na které se rozhodne o případném vyjádření k rezignaci,“ dodala mluvčí.

Podle informací Práva souvisí rezignace se zjištěními, která v pondělí zveřejnila Mladá fronta Dnes. Podle nich primátor Miroslav Pišťák a náměstek hejtmana Olomouckého kraje a současně radní města Prostějova Alois Mačák (ČSSD) v posledních třech letech dostali od soukromých firem na své soukromé účty celkem 1,6 miliónu korun. ČSSD věnovali jen několik tisíc korun. Pišťák a Mačák shodně tvrdí, že darované peníze použili na financování volební kampaně. Vedení ČSSD ale o finančních darech pro Mačáka a Pišťáka podle MfD nic neví.

Pišťák i Mačák uvádějí, že dary byly uskutečněny na základě darovacích smluv, byly řádně zdaněny a uvedeny v majetkových přiznáních.

Kdo jej nahradí, se neví  

O tom, kdo by měl Pišťáka ve funkci nahradit, mají sociální demokraté v Prostějově začít jednat v pondělí večer. Jak se postaví k okolnostem kolem náměstka Mačáka, bude řešit vedení Olomouckého kraje.

Podle koaliční smlouvy by měla místo primátora v Prostějově získat ČSSD. V Prostějově vládne koalice ČSSD (10 členů) - KSČM (4) - Pévéčko (4). V pětatřicetičlenném zastupitelstvu je v opozici ANO (6), Změna pro Prostějov (4), TOP 09 a nezávislí (3), ODS (2) a KDU-ČSL (2).

Reklama

Výběr článků

Načítám