Hlavní obsah

Rusové v Sýrii nás znepokojují, prohlásil v Praze šéf NATO

– Praha • Aktualizováno
Právo, roš

Severoatlantická aliance je podle svého šéfa znepokojená vzrůstající aktivitou Ruska v Sýrii. Jens Stoltenberg to uvedl ve středu v Praze po rozhovorech s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Jednali také o uprchlické krizi nebo o dodržování příměří na na východě Ukrajiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou a ministrem obrany Martinem Stropnickým

Článek

„Jsme znepokojeni zvýšenou ruskou vojenskou přítomností v Sýrii,“ uvedl generální tajemní NATO na dotaz novinářů.

Podle agentur AFP a Reuters v posledních dnech do této blízkovýchodní země dorazily dvě ruské tankové výsadkové lodě a nejméně tři vojenská letadla.

Ruská aktivita v zemi podle Stoltenberga nepřispěje k řešení konfliktu, který trvá už pátý rok. Šéf NATO považuje za důležité podpořit úsilí o diplomatické řešení syrské války.

Na otázku, jak hodnotí rozhodnutí Atén - člena NATO - povolit Rusku využít řecká letiště k přepravě vojenského materiálu do Sýrie, Stoltenberg řekl, že to nemůže komentovat.

„Pokud jde o využívání vzdušného prostoru, jde o národní odpovědnost,“ odpověděl.

Přestože se některé členské země NATO podílejí v Sýrii a Iráku na útocích na Islámský stát (IS), podle šéfa aliance se organizace jako celek do bojů proti IS nezapojí.

„Všichni spojenci se podílejí na koalici bojující proti IS. Vítám to. Využívají výhody mnoha let nácviku společných akcí, včetně zkušeností z Afghánistánu,“ řekl.

Uprchlickou krizi NATO řešit nemá

NATO se jako vojenská organizace ani nebude přímo podílet na řešení migrační krize. Úkolem aliance je ale podle Stoltenberga přispět k řešení jejích příčin.

„Pracujeme se státy v oblasti, a snažíme se jim pomoci zvýšit jejich schopnosti ke stabilizaci situace. V dlouhodobém výhledu je to jediné možné řešení,“ zdůraznil Stoltenberg, který přijel do ČR vůbec poprvé. Připomněl, že Aliance je činná v Afghánistánu, Jordánsku, a s Irákem dohodla budování obranných kapacit.

„Je třeba rozlišovat roli, kterou má NATO jako vojenská organizace zaměřená na kolektivní obranu, a roli, kterou musí hrát EU,“ podotkl k tomu premiér Bohuslav Sobotka.

Ochrana hranic nebo regulace migrace v rámci Unie podle něj v této chvíli není úkolem NATO.

K většímu zapojení aliance do řešení situace kolem migrantů ve středu vyzval vicepremiér Andrej Babiš (ANO). NATO by podle něj mělo ve Středozemním moři potápět lodě pašeráků lidí. Také by podle něj mělo chránit hranice Turecka.

Hrozby z východu

Stoltenberg s předsedou české vlády také jednal o celkovém zhoršení bezpečnostního prostředí v okolí evropských hranic NATO.

Podle premiéra hrozby přicházejí z východu i z jihu. V případě konfliktu na východě Ukrajiny Stoltenberg ocenil, že současný klid zbraní je sice křehký, příměří ale obě strany respektují nejlépe za poslední dobu.

Šéf NATO také vyjádřil spokojenost s podílem Česka na fungování aliance. Jako příklad uvedl nynější cestu amerického konvoje přes ČR do Maďarska na cvičení Brave Warrior 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám