Hlavní obsah

Zemana by znovu volila třetina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se prezident Miloš Zeman rozhodl i v dalším volebním období ucházet o post hlavy státu, hlas by mu nyní dalo 33 procent lidí. Proti tomu 56 procent v průzkumu ppm factum deklarovalo, že by jej nevolilo. Na dotaz, kdo by měl v příštích volbách kandidovat, lidé vedle Zemana nejčastěji uváděli šéfa ANO Andreje Babiše, expremiéra Jana Fischera či předsedu TOP 09 Karla Schwarzeberga.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Volili byste znovu Miloše Zemana?

Článek

Agentura konstatovala, že pokud by Zeman znovu kandidoval, je nyní jeho podpora na podobné úrovni, jako byla při druhém kole.

„Miloš Zeman si v zásadě udržuje svůj okruh příznivců v rozsahu, v jakém byl zvolen ve 2. kole prezidentských voleb – tehdy mu dalo hlas 32 procent všech oprávněných voličů,” připomíná průzkum.

Pražskou kavárnu nezlákal

Při bližším zkoumání lze konstatovat, že by Zeman získal hlasy 80 procent lidí, kteří jej v roce 2013 volili v prvním kole, a zhruba 70 procent těch, kteří mu dali hlas v kole druhém.

„Určitý počet hlasů by mohl získat i od lidí, kteří se minule 2. kola neúčastnili – 17 procent z nich by ho rozhodně nebo spíše volilo. Z tábora těch, kteří hlasovali pro K. Schwarzenberga, by Zemanovi dalo hlas jen pět procent,” uvedla agentura.

Zemana by opět volili zejména starší lidé, stoupenci levice a lidé s nižšími příjmy.

„Zatímco mezi mladšími občany ve věku do 44 let by současnému prezidentovi dal svůj hlas, rozhodně nebo spíše, asi každý pátý, mezi 45–59letými je to dvojnásobný podíl a mezi seniory od 60 let by ho volil každý druhý,” přiblížil průzkum.

Jako potenciální kandidáty lidé nejčastěji jmenovali vedle Zemana (10 procent), Andreje Babiše (sedm procent), Jana Fischera (šest procent), Karla Schwarzenberga a Jiřího Dienstbiera (shodně čtyři procenta), Tomia Okamuru a Bohuslava Sobotku (oba shodně tři procenta).

Kdo by měl v příštích prezidentských volbách kandidovat?
Miloš Zeman10
Andrej Babiš7
Jan Fischer6
Karel Schwarzenberg4
Jiří Dienstbier4
Tomio Okamura3
Bohuslav Sobotka3
Přemysl Sobotka2
Vladimír Franz2
Zuzana Roithová2
Táňa Fischerová2
Jana Bobošíková2
Tomáš Halík1
Václav Klaus1
Zdeněk Škromach1
Jan Švejnar1
Karel Gott1
Jaromír Jágr1
Vojtěch Filip1
Vladimír Dlouhý1
jiná jména9
jiné odpovědi2
zdroj: ppm factum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám