Hlavní obsah

Rozpočtový výbor se neshodl na novele o loteriích, všichni se zdrželi hlasování

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Členové rozpočtového výboru se během středečního jednání o novele loterijního zákona Jana Volného (ANO) nedohodli na žádném doporučení, když se všichni přítomní zdrželi hlasování. Návrh má upravit výši zdanění hazardu či poplatky za jednotlivé automaty.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava

Článek

Návrh novely počítá s paušálním zdaněním pro všechny loterie, které se má zvýšit z 20 na 25 procent. Navýšit by se měl i fixní poplatek za jeden přístroj, a to ze současných 55 korun na 110 za den.

Poslancům vadilo například to, že chybí podrobné analýzy a že není jasné, jaký dopad by měla novela na podnikatelské prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti se vyslovil například Jan Bartošek (KDU-ČSL). Po ministerstvu financí chtěl vědět, zda by Česku v případě zvýšení daní nehrozily mezinárodní arbitráže. Ohradil se i kvůli tomu, že v případě vyšších odvodů do státní kasy, se část trhů přesune do šedé ekonomiky. „Když zvýšíme daně, stát neudělá nic v boji proti nelegálním hernám,” komentoval místopředseda lidovců.

Náměstkyně ministerstva financí Simona Hornochová mu však oponovala s tím, že arbitráže by Česku nehrozily a že státní rozpočet by příjmy vyvolané vyšším zdaněním hazardu potřeboval.

„Cíl je získat dodatečné prostředky do rozpočtu. V rámci přípravy státního rozpočtu by byl z peněz navíc financován sport,” uvedla Hornochová.

Nekoncepční, tvrdí o změnách šéf loterijní firmy

Ve Sněmovně promluvil i senátor a majitelem loterijní společnosti Synot Ivo Valenta. „Zvýšení poplatku je nekoncepční. Je bezprecedentní, aby byly daňové sazby měněny poslaneckou novelou, musí to být vládní návrh,” komentoval.

Návrh novely z pera poslance Volného bude ještě projednávat Sněmovna ve druhém čtení, ovšem bez usnesení rozpočtového výboru. Koaliční rada se však podle Václava Votavy (ČSSD) shodla, že od ledna příštího roku by pro hazard měly platit dvě sazby DPH, a to 23 procent a 28 procent. Vyšší sazba by měla být uplatněna pro automaty.

Výbor ve středu také podpořil vládní návrh, který v příštích letech postupně zvyšuje spotřební daň u cigaret a dalších tabákových výrobků. Poslanci také jednali o ukončení fungování druhého důchodového pilíře, vládní návrh ve středu podpořili. Od nového roku v něm nebude možné spořit. Zákon musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám