Hlavní obsah

Bez národního státu není demokracie, přednášel Klaus studentům

– Praha
Právo, Jan Martinek

Bývalý prezident Václav Klaus debatoval v pražském Karolinu se zahraničními studenty na téma Evropské unie, euroskepticismu a národního státu. A jak u něj bývá zvykem, kritikou rozhodně nešetřil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Přednáška nazvaná „Je Evropa ohrožená euroskepticismem a populismem, nebo něčím jiným?“ se odehrála v rámci letní školy, kterou pořádala společnost Europaeum. Ta sdružuje přední evropské univerzity. Bývalému prezidentovi tak naslouchali studenti z patnácti zemí.

Podle Klause se Evropa, co se týče regulací nebo svobodné diskuze, nachází ve fázi pozdního komunismu: podle něj je nepřípustné Evropskou unii kritizovat. „Každého, kdo má takový názor, je hned třeba obvinit buď z hlouposti, nebo ze zlých úmyslů.“ řekl například před studenty Klaus.

Ne každý, kdo současné evropské uspořádání kritizuje, musí podle něj být euroskeptik nebo populista. „Nejsou to náhodou spíše eurorealisté, kteří vidí svět bez růžových brýlí?“ ptal se bývalý prezident.

„Atmosféra v Evropě je nyní taková, že s lidmi těchto názorů se nediskutuje. Těmi je třeba opovrhovat, zesměšnit je,“ řekl Klaus, podle kterého se nyní EU nachází ve slepé uličce. „Jediná cesta ze slepé uličky je vrátit se zpátky na nejbližší křižovatku. V tomto případě do doby před Maastrichtskou smlouvou,“ uvedl Klaus, který předestřel i několik dalších návrhů, jak EU pomoci: prosazoval návrat k volnému trhu, k fiskální suverenitě jednotlivých států, a zabránit unifikaci EU.

Je migrace právo?

Exprezident se vyjádřil i k současnému ožehavému problému imigrace. „Je třeba říct, že migrace ani imigrace není žádným lidským právem. Individuální migrace, například za studiem, je v pořádku, ale masová imigrace je něco, co musíme rázně odmítnout,“ řekl Klaus.

„Je třeba znovu zavést nějaký typ hranic, odmítnout destruktivní ideologii multikulturalismu a zbavit se příliš štědrého sociálního státu,“ navrhoval bývalý prezident.

Většina studentů s ním v diskuzi polemizovala: mladí lidé nesouhlasili především s pojetím národního státu, který exprezident považuje za základnu demokracie. „Bez národního státu není demokracie,“ říkal nesmlouvavě Klaus, zatímco studenti většinou považovali národní stát za přežitek.

Studentka z Litvy, která studovala v několika dalších zemích, například uvedla, že se považuje za Evropanku.

„EU není dokonalá, ale je to rozhodně lepší, než co jsme měli dříve. Národní stát už není výlučnou bází demokracie,“ oponovala Klausovi.

„Vy nejste demokratická občanka, vy jste oběť Huxleyho Krásného nového světa,“ vyčetl jí Klaus s narážkou na utopický román.

„Soudruh Obama”

Naopak česká studentka západoevropských studií Johana Kudrnová ze společnosti Europaeum se řadila k těm, kteří s Klausovými postoji souhlasí. V diskuzi se Klause zeptala, jestli souhlasí s maďarským prezidentem Viktorem Orbánem, že liberalismus je prázdným pojmem. S tím Klaus nesouhlasil.

„Prázdný pojem je tak možná americký levicový liberalismus soudruha Obamy,“ šťouchl si Klaus.

„Jsem zastáncem zdravého rozumu a spousta názorů, kteří zdejší zahraniční studenti zastávají, jsou zkreslené. Pan Klaus má pravdu v tom, že to trošku zavání komunismem, je to ideologie jako každá jiná. S tím, že se evropská kultura šířila už od středověku, musí snad souhlasit každý,“ řekla Právu po přednášce Kudrnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám