Hlavní obsah

Zeman chce podpořit klokánky z fondu na splácení státního dluhu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v pondělí na tiskové konferenci oznámil, že navrhne, aby prezidentský fond shromažďující peníze na umoření státního dluhu „přesměroval výdaje na pomoc Fondu ohrožených dětí”. Ten provozuje klokánky, které se starají o znevýhodněné děti, nicméně nesprávným hospodařením se dostal do nezvladatelných dluhů.

Prezident Zeman chce podpořit klokánky z fondu na splácení státního dluhuVideo: Novinky

 
Článek

„Předpokládám, že na konci roku dostane první injekci,” prohlásil prezident.

Bude se také chtít setkat s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD), aby s ní jednal o novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Podle jeho slov hospodařil FOD s vyrovnaným rozpočtem do doby, než vstoupila poslední novela v platnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman připomněl, že na zasedání, kde kabinet neschválil dvacetimiliónovou dotaci na provoz fondu, se objevila informace, že ČR hrozí nedočerpání až 50 miliard korun z evropských fondů. „Došlo k významné fiskální stabilizaci rozpočtu,” podotkl ironicky prezident, který zároveň poděkoval členům vlády, kteří pro podporu FOD hlasovali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Návrh ministra financí Andreje Babiše na mimořádnou dotaci ve výši 20 miliónů FOD podpořilo sedm členů kabinetu napříč všemi stranami. Ostatní se zdrželi a ruku pro dotaci nezvedli.

Marksová: Jsou tu i další organizace

„Jestliže je to fond pana prezidenta, je to jeho rozhodnutí. Nicméně se domnívám, že by potom i další organizace měly mít šanci žádat u tohoto fondu o nejrůznější mimořádné dotace,“ řekla Marksová.

Ta s dotací nesouhlasila, problém měla s postupem, který žádost o dotaci provázel. „Byl velmi nesystémový a nefér k ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly a hospodárně, tudíž tyto problémy nemají,“ řekla ministryně.

FOD má podle ní nepochybnou historickou zásluhu, zmínila 90. léta, kdy se ČR potýkala se systémem péče o ohrožené děti. „To, že klokánky tenkrát vznikly, bylo v pořádku,“ komentovala s tím, že od té doby se situace změnila a FOD je dnes jednou z pětatřiceti organizací, která takovou krizovou pomoc poskytuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám