Hlavní obsah

Žádné dotace pro klokánky, je to nefér, píší poskytovatelé sociálních služeb

– Praha
Právo, Jan Martinek

Asociace poskytovatelů sociálních služeb napsala ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD) dopis, ve kterém odmítá mimořádnou dotaci pro krachující klokánky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Významná část našich členských organizací vyjadřuje znepokojení a rozhořčení nad možnou dotací Klokánku, resp. Fondu ohrožených dětí. Je všeobecně známo, že současné problémy jsou důsledkem celé řady závažných manažerských pochybení, a to za delší časové období,“ píše se v listu, pod kterým je podepsán prezident asociace Jiří Horecký.

Pokud by vláda mimořádnou dotaci Klokánkům poskytla, jde podle něj o nerovný přístup.

„Mimořádná dotace je precedentním krokem a signálem všem ostatním poskytovatelům, že v případě nezodpovědného, nedůsledného a manažersky chybného řízení a hospodaření je možnost obrátit se na MPSV ČR, resp. vládu ČR a očekávat mimořádnou dotaci,“ píše Horecký.

Stejné služby jako Fond ohrožených dětí podle něj poskytují i další nezadlužené subjekty. „Apelujeme na principy spravedlivého a rovného zacházení se všemi poskytovateli a odpovědnost vedení organizace za chybné kroky, a to včetně zániku organizací či jejich součástí jako logický důsledek těchto chybných rozhodnutí,“ uzavírá dopis.

Marksová souhlasí

Ministryně Marksová s tónem dopisu souhlasí. „Potvrzuje se, co říkám dlouhodobě, a co na posledním zasedání vlády řekla řada ministrů: kdybychom jednali o mimořádné dotaci pro Fond ohrožených dětí, můžeme jednat o stovkách a tisících dalších,“ řekla Právu Marksová.

„I já cítím, že je to strašně nefér. Ostatní poskytovatelé splňují pravidla, pokud ne, tak musí omezit své služby. Řada podobných organizací byla zrušena a ani je nenapadlo žádat u vlády o dotaci,“ uvedla ministryně.

Fond ohrožených dětí momentálně dluží celkem 122 miliónů, musel zrušit tři klokánky. Po vládě žádá dvacet miliónů. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve uvedl, že je mimořádné dotaci nakloněn. Proti jsou ministři ČSSD. Klokánků se dříve zastal i prezident Miloš Zeman.

Anketa

Měl by zadlužený Fond ohrožených dětí dostat mimořádnou dotaci?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 6720 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám