Hlavní obsah

O uprchlíky před Islámským státem by se měly postarat církve, řekl Bělobrádek

Právo, tin

Česká republika by měla prioritně přijmout migranty, kteří prchají před Islámským státem. Postarat by se o ně měly církve a neziskové organizace, je přesvědčen předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Je vhodné zareagovat na výzvu České biskupské konference a prioritně se zaměřit na uprchlíky před radikálním Islámským státem. Jsou to desítky tisíc lidí v katastrofálních podmínkách, kteří prchají před mučením, znásilňováním a vražděním. Evidentně to nejsou ekonomičtí migranti, jsou v ohrožení života,“ uvedl Bělobrádek.

Česká biskupská konference v sobotu nabídla vládě pomoc s migranty, kteří jsou v ohrožení života. Katoličtí biskupové vyzvali farnosti, aby přijaly křesťanské běžence.

Bělobrádek tvrdí, že se už církve hlásí k tomu, že by těmto uprchlíkům pomohly. „Ekumenická rada církví se připojila k apelu, jednotlivé farnosti a rodiny se hlásí. Je to jedno z řešení, jak pomoci skutečně potřebným, neudělat si problémy do budoucna a být solidární se státy EU,“ řekl předseda lidovců. Tak by v Česku podle něj nemusely vzniknout uprchlické tábory. „Poláci přijali tisíc křesťanských uprchlíků a nebyl s tím žádný problém,“ řekl.

Konkrétní plán, jak by takové přijímání ale mělo vypadat, zatím koalice nemá. Česko by se podle něj také mělo připravit na migrační vlnu z Ukrajiny, pokud tamní krize bude pokračovat. „Ukrajinské imigranty bychom měli přijmout s otevřenou náručí,“ řekl Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám