Hlavní obsah

Známá kopule a obklady z mramoru: Podívejte se do budovy ministerstva průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je tomu už 81 let, co zdobí budova ministerstva průmyslu a obchodu centrum Prahy. Budova v ulici Na Františku je jednou z nejatraktivnějších v metropoli – prosklená kopule budovy na nábřeží Vltavy je notoricky známá.

Podívejte se na nejatraktivnější místa v budově Ministerstva průmyslu a obchoduVideo: Novinky

 
Článek

Budova v ulici Na Františku funguje již od svého počátku jako ministerstvo. Začala se stavět v roce 1928, dostavěna byla o tři roky později a zkolaudována v roce 1934. Autorem návrhu na stavbu paláce byl architekt Josef Fanta.

Hlavní dominantou je unikátní kopule. Krásné salónky sloužily jako pracovny ministrů. Dnes jsou využívány především pro jednání se zahraničními delegacemi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mezi nejzásadnější místo v celé budově patří bezpochyby prosklená kopule, která je dominantou a značkou celého ministerstva. Lze ji krásně vidět především v noci, protože svítí a je to opravdu krásný pohled,“ doplnil ředitel odboru hospodářské správy ministerstva Jan Benátský.

Kopuli lze obdivovat již od samotného vchodu a vstupu do hlavního vestibulu. Po příchodu do budovy se ocitnete v oválné schodišťové dvoraně, která stoupá po celé výšce budovy až do zmiňované kopule. Podlaha dvorany byla původně vytvořena z mramorových dlaždic, poté byly nahrazeny kamennými dlaždičkami. Obklady stěn, sloupy a schodnice jsou též z mramoru.

Pracovna z dubového dřeva

Pracovna ministra a přilehlé prostory se vyznačují masivním obložením z dubového dřeva s bohatou intarzií. Tentýž styl je možné obdivovat také v reprezentační síni ministerstva.

Neméně atraktivní jsou také reprezentativní salónky. Spojují je vysoké prosklené dveře a zdobí kazetové stropy.

„Já jsem pyšný, že tady můžu pracovat. Tato budova je něco, na co bychom měli být my jako zaměstnanci hrdí, protože je to skutečný symbol ministerstva průmyslu a obchodu. A právě i díky té historii, že jako ministerstvo průmyslu, obchodu a živností tehdejšího Československa vlastně funguje až doposud,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám