Hlavní obsah

Masožravky se zabydlely v pražské botanické zahradě

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skleník Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze na Albertově obývají desítky masožravých rostlin z různých koutů světa. Zájemci si je mohou nejen důkladně prohlédnout, ale některé druhy i na místě zakoupit. Dvanáctý ročník výstavy masožravých rostlin probíhá od 12. od 21. června.

V Praze začala výstava masožravých rostlinVideo: Novinky

 
Článek

Na výstavě jsou k vidění například zajímavé mutace mucholapky podivné, láčkovky, špirlice, rosnatky z České republiky, Evropy i ze Spojených států. Hlavním lákadlem expozice jsou rosnatka královská, nebo láčkovice australská.

„Rosnatka královská je největší a nejmohutnější. Kvete vzácně. Láčkovice australská patří mezi pěstiteli k nejvíce atraktivním z důvodu, že má velký poměr pastí vůči listům,“ přibližuje druhy masožravek Patrik Hudec společnosti pěstitelů masožravých rostlin Darwiniana.

Masožravky občas vzbuzují mylné iluze, že dokáží člověka kousnout. Slavná filmová Adéla však byla jenom jedna, ostatní masožravky nekoušou. Jsou tak nebezpečné jen hmyzu a v některých případech menším obratlovcům.

„Masožravky využívají toho, že mají schopnost rozkládat kořist, získávat z ní živiny. Ale není to tak, že by se masožravá rostlina bez kořisti neobešla. Pak roste třeba hůř, není tak vybarvená, dělá méně pastí, ale není to nutná podmínka,“ vysvětluje Hudec.

Výstavu připravila univerzitní botanická zahrada ve spolupráci se sdružením milovníků masožravých rostlin Darwiniana. V horním skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze 2 bude výstava přístupná denně od 9:00 do 18:00. Vstupné pro dospělé je 30 korun, studenti a senioři zaplatí polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám