Hlavní obsah

Protestujícím proti on-line pokladnám Babiš pokynul z okna

Právo, Jan Martinek

Proti elektronické evidenci tržeb demonstrovala ve středu zhruba stovka lidí. Pískot před Úřadem vlády jim nakonec nebyl nic platný: vláda záměr schválila poté, co po úpravě návrhu změnili názor lidovečtí ministři. Demonstrujícím z okna pokynul i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který elektronickou evidenci tržeb prosadil.

Lidé v Praze demonstrovali proti systému elektronické evidence tržebVideo: Novinky

 
Článek

Demonstrace, která začala na pražském Klárově, se přesunula před Úřad vlády, kde protestující dali najevo svou nespokojenost hlasitým pískotem. Andrej Babiš se vyklonil z okna a demonstranty pozdravil. „Pojď mezi nás,“ volali na ministra někteří.

Podle mluvčí ANO Lucie Kubovičové měl Babiš v plánu po skončení hlasování mezi demonstranty přijít, protestující se ale rozešli ještě před hlasováním.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svobodní i ODS

Demonstraci svolala Strana svobodných občanů, zúčastnili se jí ale i představitelé ODS a České pirátské strany. „Je to věc, která nás přirozeně spojuje,“ řekl Právu předseda pražské ODS Filip Humplík, který na protestní akci vystoupil. „Elektronická evidence tržeb je naprostý nesmysl, jde to směrem na Balkán, na východ, směrem, kterým nikdo z nás nechce jít,“ řekl. Elektronickou evidenci tržeb zavedlo Chorvatsko, kde se Babiš inspiroval.

Předseda Svobodných Petr Mach označil on-line registrační pokladny za frontální útok na živnostníky. „Vybrat peníze na daních, o to vůbec nejde. To by společnost Agrofert, jejímž stoprocentním vlastníkem je Andrej Babiš, nesměla dostávat miliardové daňové úlevy, investiční pobídky a dotace,“ řekl Mach.

Pirát vyzýval ke stávce

Místopředseda pražských Pirátů Roman Kučera dokonce vyzval ke generální stávce podnikatelů. „Bylo by dobré, aby se živnostníci domluvili a udělali generální stávku, aby si to společnost konečně uvědomila,“ burcoval Kučera, podle kterého je zavedení evidence tržeb pošlapáním základních lidských práv.

Protestu se zúčastnili i zástupci živnostníků, například klatovský řezník Pavel Havlíček, který proti registračním pokladnám dlouhodobě brojí na svých internetových stránkách.

„Elektronická evidence tržeb bude pro mě likvidační. Pokud budu muset ke každému vytočenému pivu tisknout účtenku, tak ve dnech, kdy mám plno, prodám o třetinu méně,“ řekl Právu provozovatel hudebního klubu Jaromír Eichler, který se protestu zúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám