Hlavní obsah

Voda v Dejvicích nebude pitná ani ve středu, lidé by ji měli odpouštět

– Praha • Aktualizováno

Obyvatelé pražských Dejvic a Bubnů se pitné vody z kohoutků nedočkají ani ve středu. Hygienici z rozborů zjistili, že v několika objektech je voda ještě kontaminována, neboť nebyla odpuštěna. Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáše Mrázka byly bakterie zaznamenány ještě v objektech vysokoškolských kolejí. Právě odpouštěním vody mohou obyvatelé a instituce celou záležitost urychlit.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Cisterna na pitnou vodu v pražských Dejvicích

Článek

Podle předběžných výsledků jsou koliformní bakterie v pěti z 19 vzorků vody odebraných v Dejvicích v pondělí. Pozitivní nálezy se budou dále testovat.

Lidé by měli kvůli rychlejšímu pročištění vodovodů nechat vodu volně téct z kohoutku, vodné a stočné jim PVK nebudou účtovat. Voda přímo ve vodojemu Andělka je podle rozborů čistá. Vodohospodáři do ní přidali více chlóru, aby se potrubí od bakterií vyčistilo.

Voda je znečištěná od pátku, lidé kvůli ní měli střevní potíže. Zda bude voda v Dejvicích k pití alespoň ve čtvrtek, ukážou za 24 hodin výsledky vzorků odebraných v úterý.

Stále zůstávají uzavřené některé restaurace nebo zubařské ordinace. Jiné podniky fungují v omezeném režimu a vodu na vaření a mytí nádobí nosí z přistavených cisteren. Vedení PVK slíbilo, že jim ušlý zisk nahradí.

Odškodněni budou také obyvatelé, kteří vyhledali se střevními potížemi lékařské ošetření. Po předložení lékařské zprávy dostanou asi 5000 korun. Násobně vyšší částka čeká lidi, kteří museli být hospitalizováni. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací začali zkoumat kamerovým systémem vodovodní potrubí v pražských Dejvicích.

Pokračuje také hledání příčiny havárie. Za nejpravděpodobnější Pražské vodovody a kanalizace (PVK) považují existenci slepého ramene nezaneseného v mapách vodovodní sítě. Pomocí kamery ho vodohospodáři hledají od úterního rána na asi kilometrovém úseku potrubí od vodojemu Andělka ve Střešovicích, které ústí u hotelu Diplomat na Evropské třídě. S průzkumem budou pokračovat po vybudování dalších výkopů, kterými kameru do potrubí spustí. Z jednoho místa může ujet jen 200 metrů na každou stranu. [celá zpráva]

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi
Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Bez pitné vody jsou obyvatelé Dejvic a Bubenče už od neděle, náhradní zásobování zajišťuje více než 60 cisteren v ulicích. Obchody zaznamenaly zvýšený zájem o balenou vodu, radnice začala v pondělí vozit pitnou vodu do škol a domů seniorů a v úterý ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Opatření se týká 32 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám