Hlavní obsah

Voda v pražských Dejvicích není pitná. Nejméně 130 lidí dostalo průjem

Aktualizováno

Zhruba 130 obyvatel pražských Dejvic už postihlo průjmové onemocnění a vyhledali lékaře. Podle hygieniků je na vině voda z vodovodu. Problém se týká 32 000 obyvatel, nasazeno bylo 60 cisteren.

BEZ KOMENTÁŘE: Před špatnou vodou varují obyvatele strážníciVideo: Novinky

 
Článek

V oblasti Vítězného náměstí v Praze 6 stoupá počet lidí, kteří trpí průjmovým onemocněním. Městská část už společně s hygienickou stanicí varovala občany, aby v těchto dnech nepili vodu z vodovodního řadu, ale aby si kupovali výhradně balenou vodu.

„Upozorňujeme občany bydlící v okolí Vítězného náměstí, aby při pití a přípravě stravy přednostně využívali balenou vodu. Důvodem je dosud neobjasněný výskyt průjmových onemocnění v této oblasti,” uvedli hygienici na svých webových stránkách.

Školy budou otevřeny

Podle nich jsou příčinou zdravotních potíží nejspíš koliformní bakterie, tedy bakterie nacházející se v trávicím traktu lidí, které jsou indikátorem znečištění vody.

Radnice o problému informovala všechny ředitele škol, školek a zařízení pro seniory a dlouhodobě nemocné. "Určitě zítra ráno bude režim ve školách a školkách upraven tak, aby děti nebyly v ohrožení," uvedla zástupkyně starosty Prahy 6 Petra Kolínská.

S uzavřením těchto zařízení ale se zatím podle ní nepočítá. Školy mají doporučeno udělat studenou stravu. Vodu nemají používat ani po převaření, řekl ředitel jedné ze základních škol.

Hotel rozdává balenou vodu

Opatrní by měli být především rodiče s malými dětmi, senioři, alergici a provozovatelé restaurací. Například hosté Hotelu International Prague dostali na pokoje balenou vodu, pokrmy a nápoje hotel připravuje výhradně z vody dovezené cisternou.

V Dejvicích občany na špatnou kvalitu vody upozorňují také letáky. Pražské vodovody a kanalizace, kterým vodovodní síť patří, zajišťují v této městské části zásobování vodou cisternami.

Příčinou kontaminace vody by mohla být nedávno ukončená výluka vodovodního řadu. Podle informací Novinek trpí v současné době průjmovým onemocněním minimálně 100 lidí z oblasti Vítězného náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám