Hlavní obsah

Zaorálek: Rusko na Donbasu neustále přikládá pod kotel

Právo, sw

Rusko by si mělo přestat hrát na schovávanou a začít jednat o mírovém řešení ukrajinské krize. V komentáři k zadržení dvou údajných ruských vojáků na Donbasu to na společné tiskové konferenci s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem v úterý řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a šéf ukrajinské diplomacie Pavel Klimkin (vlevo)

Článek

„Přestaňme si hrát na schovávanou, vraťme se ke stolu a řešme celý ten konflikt tak, aby skončilo násilí a abychom našli řešení, které bude důstojné pro Ukrajinu,“ prohlásil.

Kyjev by podle něj dokázal situaci na východě vyřešit, pokud by Moskva na jeho území neintervenovala, neposílala zbraně a tzv. dobrovolníky. „Protahování konfliktu je dáno tím, že Rusko neustále přikládá pod kotel,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Klimkin uvedl, že dva Rusové, kteří byli na Ukrajině zajati, byli převezeni do Kyjeva a jsou v bezpečí. Zdůraznil, že se zadrženými proběhne na Ukrajině řádný soud, a pak až se může jednat o jejich předání Moskvě.

Ukrajinský ministr spolu se Zaorálkem přiletěli do Prahy českým vládním speciálem z Bruselu. Klimkin se také setkal s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem a odpovídal na otázky českých poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám