Hlavní obsah

Věra Čáslavská má rakovinu slinivky, čeká ji operace

• Aktualizováno

Bývalá československá sportovní gymnasta Věra Čáslavská trpí rakovinou slinivky. V pátek ji čeká operace, uvedl Český olympijský výbor. Sedminásobná olympijská vítězka zároveň prosí přátele, fanoušky i novináře, aby respektovali její soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Věra Čáslavská na archivním snímku

Článek

„Děkuji všem za podporu, zejména mým dětem Martinovi a Radce. Ve svém životě jsem se musela mnohokrát utkat s nepříznivým osudem. Jsem připravená postavit se mu znovu. Nebude to jednoduché, ale jsem odhodlaná bojovat. Tak, jak jsem se to naučila ve sportu. Dejte mi prosím čas, nyní potřebuji především klid,“ citoval web Českého olympijského výboru někdejší legendu české gymnastiky.

Třiasedmdesátiletá sportovkyně se diagnózu dozvěděla před třemi týdny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu tři zlaté medaile za víceboj, přeskok a kladinu, o čtyři roky později přidala v Mexiku další čtyři tituly za víceboj, přeskok, bradla a prostná a stala se jednou z nejobdivovanějších osobností planety.

Čtyřikrát se stala mistryní světa a jedenáctkrát mistryní Evropy. V roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa, čtyřikrát ji zvolili nejlepší domácí sportovkyní roku a v roce 2001 byla zařazena k Emilu Zátopkovi mezi Sportovní legendy.

Je čestnou předsedkyní Českého olympijského výboru.

V Česku ročně 1800 pacientů

Zhoubný nádor slinivky břišní je jedním z nejzákeřnějších. Česko patří k zemím s největším počtem lidí s touto rakovinou, ročně je zjištěna u zhruba 1800 pacientů.

U většiny je zapříčiněna i špatnou životosprávou, s dědičností je spojeno pět procent případů.

I s částí slinivky může pacient plnohodnotně žít, záleží na tom, zda ve zbytku orgánu je dostatek beta buněk, aby produkovaly inzulín pro celé tělo. Pokud by jejich produkce nedostačovala, dá se zvýšit speciálními preparáty, nebo se může podávat inzulín tělu přímo.

Reklama

Výběr článků

Načítám