Hlavní obsah

V Karlových Varech vzniká nová koalice bez hnutí Karlovaráci

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Karlovy Vary budou mít nové vedení města. Tvořit ho budou vítěz podzimních komunálních voleb Karlovarská občanská alternativa (KOA), hnutí ANO, ČSSD a jeden zástupce KDU-ČSL. Z dosavadní koalice vypadlo hnutí Karlovaráci (KVC), naopak přibyli sociální demokraté a lidovci. Nová koalice, která bude mít 21 z 35 zastupitelů, by měla být ustavena do jednání zastupitelstva v úterý 12. května.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovy Vary. Ilustrační foto

Článek

„Našli jsme společnou vůli dohodnout se na většinovém koaličním uspořádání v Zastupitelstvu města Karlovy Vary. Výsledkem společné dohody bude koaliční smlouva a společné programové prohlášení,“ uvedl lídr KOA a primátor Petr Kulhánek, který má podle dohod ve funkci zůstat.

Dosavadní devítičlenná rada bude rozšířena na jedenáct členů. V ní bude mít KOA jako dosud čtyři zástupce, po třech bude mít ANO a ČSSD a jeden radní bude za KDU-ČSL.

Dosavadní náměstci Čestmír Bruštík (ANO) a Jiří Klsák (KOA) zůstávají na místech. Hanu Zemanovou (KVC) má ale nahradit zástupce soc. dem. „Adeptů je několik, ale musí to nejdříve schválit v pondělí náš okresní výbor strany,“ uvedl Michal Riško (ČSSD). Stejně tak musí orgány soc. dem. schválit další dvě jména do rady.

„Vyložili jsme všechny karty a takhle s námi zametli,“ komentovala s rozčarováním vývoj koaličních jednání Zemanová, jejíž hnutí má skončit v opozici. „Jednali jsme nejdříve o koalici na původním půdorysu, ale zejména ze strany KVC se požadavky stále stupňovaly, takže jsme se dohodli jinak,“ komentoval Kulhánek.

Neplatná dohoda

V 35členném zastupitelstvu má KOA devět lidí, ovšem k hnutí se chystá připojit Iveta Hejnová. V lednu ji totiž ANO vyloučilo ze svých řad. Babišovo hnutí ji chtělo vyměnit v městské radě, ale KOA se postavila proti. Proto ANO a KVC v dubnu vypovědělo KOA koaliční smlouvu.

Zatímco ANO má být součástí koalice, KVC z ní vypadne. Zemanová postoj ANO kritizuje. „Máme od října platnou dohodu s ANO o společném postupu, kterou nám náš partner dosud nevypověděl. Jsme zklamaní, že se na nás zapomnělo a koalice se tvoří bez nás,“ krčila rameny Zemanová.

„Dohoda už není platná, protože si KVC jako první nárokovalo v rozporu s touto dohodou post primátora,“ odmítl Bruštík z ANO. „My jsme sice také nechtěli při jednáních primátora Kulhánka, ale museli jsme si uvědomit, jaká je situace,“ poznamenal. „Nemůžeme se nechat vydírat nároky, které byly neadekvátní,“ dodal směrem ke KVC.

ANO bez Hejnové drží pět mandátů, stejně jako ČSSD. KDU-ČSL kandidovala na společné kandidátce s hnutím O co jim jde?!, Piráty a Zelenými. Tato kandidátka získala tři mandáty, jeden z nich byl pro kandidáta Jana Klímu z KDU-ČSL, který se stane součástí koalice.

Do opozice míří Karlovaráci, kteří mají pět zastupitelů. Mimo koalici má také ODS se dvěma zastupiteli, KSČM se třemi a ALTERNATIVA se dvěma zastupiteli.

Reklama

Výběr článků

Načítám